Cudowne siemię lniane. Zastosowanie i właściwości zdrowotne

Jego niesamowite właściwości mają pozytywny wpływ na strukturę naszego przewodu pokarmowego, działa osłaniająco na żołądek i jelita oraz reguluje ich pracę. Wspomaga odchudzanie i utrzymanie wagi. Dodatkowo ma pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie oraz regulują hormony. Poprawia funkcjonowanie układu krążenia i obniża poziom złego cholesterolu. W naturalny sposób poprawia samopoczucie. Możemy wyróżnić dwa rodzaje siemienia dostępne w aptece lub sklepach zielarskich: brązowe i złociste. To drugie jest trudniej dostępne i droższe, jednak ma lepszy smak i więcej substancji odżywczych. Siemię brązowe mona nabyć za ok. 5 zł za 400 g ziaren. Na rynku istnieje również siemię mielone, jednak w tej postaci po jakimś czasie jełczeje i mogą uwalniać się substancje toksyczne. Czasami można zauważyć również wytrącony olej. Najbardziej wartościowe jest nieprzetworzone w naturalnej postaci niewielkich ziaren. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym, suchym i ciemnym pojemniku,a mielić je na świeżo przed spożyciem. Dzięki temu będzie łatwiej przyswajany przez organizm i nie będzie tracił swoich cennych właściwości. Dla osób, które w żaden sposób nie mogą się przekonać do spożywania siemienia w galaretowatej konsystencji istnieje alternatywa w postaci tabletek. Jednak jest to rozwiązanie pośrednie ponieważ siemienie lniane mielone mechanicznie również traci swoje cenne właściwości. Dlatego zachęcam do mielenia na siemienia na bieżąco, aby zachować wszystkie jego właściwości. Dobrym sposobem jest również dodawanie go do potraw. Bez obaw, nie zmieni ich smaku, bowiem jest bezwonne i praktycznie bez smaku, dlatego można je dodawać do wszystkiego jako przyprawę uzupełniającą składniki takie jak: witamina B1, B6, kwas foliowy, kwasy Omega-3, magnez , żelazo i błonnik.

CZYTAJ DALEJ na BONAVITA.PL...