Miód z mlecza w rzeczywistości to syrop z mniszka lekarskiego. Ma wiele dobrych dla zdrowia właściwości, więc warto mieć go w domu.
Miód z mlecza zawiera m.in.
Witaminy A, B*, C i D. Oczywiście mam na myśli witaminy z grupy B, stąd gwiazdka.
Garbniki - stąd właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, znieczujące i przeciwświądow
Flawonoidy - działanie antyoksydacyjne
Minerały : potas, magnez, żelazo i krzem
Triterpeny - im syrop zawdzięcza działanie detoksykacyjne. Obniżają też poziom cholesterolu, niszczą wirusy i grzyby oraz nadają mleczom działanie przeciwbólowe
Asparaginę - pobudza procesy myślowe
Inulinę - to błonnik którego nie trawią nasze enzymy.Wzmacnia układ odpornościowy, chroni jelita przed różnego rodzaju infekcjami.
Kwasy : krzemowy, oraz polifenolowe: kawowy, cykoriowy, chlorogenowy
Jeśli chodzi o zażywanie syropu, zalecany jest umiar. Chociaż jest bardzo pyszny, powinno się ograniczać do dwóch-trzech łyżeczek dziennie. Unikać powinny go osoby o problemach żołądkowych. Szczególnie chodzi o wrzody oraz nadkwaśność.