Gdy za oknem jesień lub zima – zawsze mam ochotę na coś „konkretnego” na obiad. Dziś na przykład pomyślałem o pysznych, aromatycznych żeberkach w sosie słodko-kwaśnym. Oto, jak je przyrządzam:
Składniki:
- 1 kg żeberek
- sól
- pieprz
- olej
Sos słodko-kwaśny:
- 4 łyżki miodu
- 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego
- 0,5 szklanki octu
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- bazylia
- majeranek
- sól
- pieprz
Żeberka dobrze opłukać, pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 0,5 godziny. Wyjąć i podsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos.
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę i zrumienić na tłuszczu ze smażenia żeberek. Dodać miód, ocet i przyprawy. Dusić 5 min. ciągle mieszając. Zalać żeberka. Piec 1,5 godziny.