Gdy za oknem jesień lub zima – zawsze mam ochotę na coś „konkretnego” na obiad. Dziś na przykład pomyślałem o pysznych, aromatycznych żeberkach w sosie słodko-kwaśnym. Oto, jak je przyrządzam:


Składniki:

 

  • 1 kg żeberek
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Sos słodko-kwaśny:

 

  • 4 łyżki miodu
  • 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki octu
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • bazylia
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

 

Żeberka dobrze opłukać, pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 0,5 godziny. Wyjąć i podsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos.

Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę i zrumienić na tłuszczu ze smażenia żeberek. Dodać miód, ocet i przyprawy. Dusić 5 min. ciągle mieszając. Zalać żeberka. Piec 1,5 godziny.