- ANTYPOLONIZM
- BIAŁORUSKIE SCENARIUSZE
- BRAWO POLSKA!
- cela plus
- cywilizacja śmierci
- CZASY KOŃCA
- DEKOMUNIZACJA
- Europa
- GOSPODARKA GŁUPCZE
- IDEOLOGIA GENDER
- IMIGRACJA
- ISLAM
- IZRAEL I ŻYDZI
- Kalendariusz Koronapaniki
- KASTA BASTA!
- KOMENTARZE
- KORONAWIRUS
- KOŚCIÓŁ
- KUCHNIA
- MĄDROŚCI CELEBRYTÓW
- Międzymorze
- MOCNE
- myśl
- NATO
- NIEMCY
- NIEPODLEGŁA
- NIE BĘDZIE NICZEGO
- NIE BĘDZIE NICZEGO
- ODKŁAMUJEMY MANIPULACJE
- ODLOT
- OPINIA
- OPOZYCJA TOTALNA
- PAMIĘTAMY
- PILNE
- POLITYKA
- POLSKA
- Polska i Świat
- POLSKA W REMONCIE
- PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ
- Pro life
- PRZEPIS
- prześladowanie chrześcijan
- REKLAMA
- REPRYWATYZACJA
- Rodzina
- ROSJA
- Ruska onuca gawarit z Polszy
- RUSKA SMUTA
- sądy
- SKANDAL
- SMOLEŃSK
- SONDAŻ
- SPORT
- Statystyki Koronapaniki
- SZOKUJĄCE
- ŚWIADECTWO
- TAŚMY
- terroryzm
- TRÓJMORZE
- Ukraina
- UNIA EUROPEJSKA
- USA
- USA
- UWAGA
- UWAGA
- WIARA
- wojsko
- ZAGROŻENIA
- ZDROWIE
- zebrane
- ZOBACZ
- Z AMBONY STRZELECKIEJ SALWOWSKIEGO
- Z INTERNETU
- Z życia kasty
Obiektywnie przed laty badając IQ wśród różnych społeczności stwierdzono, że najwyższe IQ w Europie mają Żydzi polscy.
Inteligencja nie znaczy mądrość
Inteligencja nie znaczy mądrość
Jasne. Nie każdy o wzroście 199 cm zostaje wybitnym koszykarzem (albo skoczkiem wzwyż, albo siatkarzem).
Mówimy o pewnych predyspozycjach. Ok. 25% amerykańskich noblistów w naukach ścisłych to potomkowie Żydów z Europy Środkowej (głównie dawnej Rzeczypospolitej).
Jasne. Nie każdy o wzroście 199 cm zostaje wybitnym koszykarzem (albo skoczkiem wzwyż, albo siatkarzem).
Mówimy o pewnych predyspozycjach. Ok. 25% amerykańskich noblistów w naukach ścisłych to potomkowie Żydów z Europy Środkowej (głównie dawnej Rzeczypospolitej).
Ale jak to się ma do naszych górali?
Niejeden inteligentny człowiek jak Chomsky ma dziwne pomysły na życie.
Co do górali:
w dzieciństwie niezbyt poważałem górali, bo znałem ich tylko z serialu Janosik, który to wygląda mi na PRL-owską agitkę, pokazującą w romantyczny sposób grupę rewolucjonistów.
Potem jednak w młodości gdy przyjrzałem się prawdziwym góralom,zachwyciła mnie ich kultura, ludowa duchowość, ich przywiązanie do tradycji.
Niejeden inteligentny człowiek jak Chomsky ma dziwne pomysły na życie.
Co do górali:
w dzieciństwie niezbyt poważałem górali, bo znałem ich tylko z serialu Janosik, który to wygląda mi na PRL-owską agitkę, pokazującą w romantyczny sposób grupę rewolucjonistów.
Potem jednak w młodości gdy przyjrzałem się prawdziwym góralom,zachwyciła mnie ich ...
A widziałeś z bliska, jak górale traktują zwierzęta? Konie, jagnięta? To, co się czyta, nie brzmi najlepiej. Jak jest naprawdę?
A widziałeś z bliska, jak górale traktują zwierzęta? Konie, jagnięta? To, co się czyta, nie brzmi najlepiej. Jak jest naprawdę?
Ani nie wygląda. Na Podhalu.
https://i.ytimg.com/vi/AbJPkbo2ATk/hqdefault.jpg
Ani nie wygląda. Na Podhalu.
https://i.ytimg.com/vi/AbJPkbo2ATk/hqdefault.jpg
Tyle tylko, że niektóre organizacje potrafią zrobić burzę z jednorazowego incydentu. Przecież i ludzie mogą mieć np. ukrytą wadę serca, wydają się zdrowi i nagle umierają. Ten koń wcale nie musiał być źle traktowany. Dlatego zapytałam o bezpośredni kontakt. Z bliska lepiej widać takie rzeczy.
Tyle tylko, że niektóre organizacje potrafią zrobić burzę z jednorazowego incydentu. Przecież i ludzie mogą mieć np. ukrytą wadę serca, wydają się zdrowi i nagle umierają. Ten koń wcale nie musiał być źle traktowany. Dlatego zapytałam o bezpośredni kontakt. Z bliska lepiej widać takie rzeczy.
Jasne. Polecam każdemu człowiekowi wchodzić parę razy dziennie na 1500 m n.p.m. z plecakiem 77 kg.
Jasne. Polecam każdemu człowiekowi wchodzić parę razy dziennie na 1500 m n.p.m. z plecakiem 77 kg.
Naczytałam się trochę o tym. Obserwowałam nawet stronę fundacji, która walczy z fasiągami i długo im kibicowałam, ale w pewnym momencie zorientowałam się, że to jest niezła szczujnia. Oczywiście, jeśli piszą prawdę, trzeba z tym skończyć. I właśnie dlatego zapytałam kogoś, kto twierdzi, że obserwował górali z bliska. Bo równie dobrze, prawda może być taka, że ciężar jest dobrze obliczany, a konie wymieniane i pauzowane. Ja niczego tu nie twierdzę, tylko pytam.
Inna sprawa to jagnięta. O tym też się naczytałam, ale też nigdy nie widziałam z bliska.
Co ciekawe. Nigdy nie byłem na Podhalu. Poznałem innych górali mniejszogórskich, z Gór Świętokrzyskich, Sudetów i Bieszczad.
Góral kojarzy mi się z banknotem z okupowanej Polski wartości 500 zł: „Masz górala, a mnie puść”.
https://numisklep.pl/image/data/banknoty/500_1940_goral.jpg