- ANTYPOLONIZM
- BIAŁORUSKIE SCENARIUSZE
- BRAWO POLSKA!
- cela plus
- cywilizacja śmierci
- CZASY KOŃCA
- DEKOMUNIZACJA
- Europa
- GOSPODARKA GŁUPCZE
- IDEOLOGIA GENDER
- IMIGRACJA
- ISLAM
- IZRAEL I ŻYDZI
- Kalendariusz Koronapaniki
- KASTA BASTA!
- KOMENTARZE
- KORONAWIRUS
- KOŚCIÓŁ
- KUCHNIA
- MĄDROŚCI CELEBRYTÓW
- Międzymorze
- MOCNE
- myśl
- NATO
- NIEMCY
- NIEPODLEGŁA
- NIE BĘDZIE NICZEGO
- NIE BĘDZIE NICZEGO
- ODKŁAMUJEMY MANIPULACJE
- ODLOT
- OPINIA
- OPOZYCJA TOTALNA
- PAMIĘTAMY
- PILNE
- POLITYKA
- POLSKA
- Polska i Świat
- POLSKA W REMONCIE
- PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ
- Pro life
- PRZEPIS
- prześladowanie chrześcijan
- REKLAMA
- REPRYWATYZACJA
- Rodzina
- ROSJA
- Ruska onuca gawarit z Polszy
- RUSKA SMUTA
- sądy
- SKANDAL
- SMOLEŃSK
- Sodoma i Gomora
- SONDAŻ
- SPORT
- Statystyki Koronapaniki
- SZOKUJĄCE
- ŚWIADECTWO
- TAŚMY
- terroryzm
- TRÓJMORZE
- Ukraina
- UNIA EUROPEJSKA
- USA
- USA
- UWAGA
- UWAGA
- WIARA
- wojsko
- ZAGROŻENIA
- ZDROWIE
- zebrane
- ZOBACZ
- Z AMBONY STRZELECKIEJ SALWOWSKIEGO
- Z INTERNETU
- Z życia kasty
Co do ekologii, dajmy na to, parki narodowe to koncepcja Kosciola, ktory wprowadzal takie rezerwaty jeszcze za sredniowiecza... reszta swiata daleko w tyle zostala ;)
Za każdym razem jak Papieże coś publikują to komentatorzy religijni dodają "spokojnie, spokojnie papież nie powiedział niczego nowego" itp.
Po co zatem tworzyć tyle tych encyklik skoro nie ma się nic nowego do powiedzenia? Szkoda papieru ;) Dzisiaj nikt nie zaakceptuje nawet pracy dyplomowej, jeśli autor nie będzie miał niczego nowego do napisania w jakiejś konkretnej dziedzinie.
Iwona napisała, że "nic nowego" i to mnie właśnie zastanawia.
Za każdym razem jak Papieże coś publikują to komentatorzy religijni dodają "spokojnie, spokojnie papież nie powiedział niczego nowego" itp.
Po co zatem tworzyć tyle tych encyklik skoro nie ma się nic nowego do powiedzenia? Szkoda papieru ;) Dzisiaj nikt nie zaakceptuje ...
Przypominanie Podpałki.Przypominanie. Bo łatwo zapominamy
Przypominanie Podpałki.Przypominanie. Bo łatwo zapominamy
Nie wystarczy wydać reedycję jakieś starej encykliki?
Założyłeś ten wątek chyba nieco sarkastycznie i może się okazać – nie wiem co będzie treścią papieskiej encykliki – że papież zajmie się także „ekologią człowieka” i wtedy może być głupio nie tym, którym głupio w myśl Twoich sugestii miało być – „bol w dupie dla coniektorych forumowiczow”.
Bo papież także może napisać, że antykoncepcja jest sprzeczna z naturą, aborcja także, in vitro jak najbardziej, eutanazja – a jakże…, że sprzeczne są z naturą wszelkie manipulacje genetyczne i wszystko co nie sprzyja zdrowiu i życiu nie tylko roślin i zwierząt, ale i człowieka.
Może o człowieka papież powalczy stawiając go wyżej niż słonia czy małpę – byś mnie nie zrozumiał opatrznie – one są także bardzo ważne, wszak są dziełem Bożych rąk.
Jednak hierarchia istnieje… w naturze także. :)
Papieże często w encyklikach poruszają bardzo ważne zjawiska wydarzenia związane z funkcjonowaniem człowieka. Pojawienie się różnych problemów społecznych - kwestia robotnicza w XIX w. skłoniło papieża do wsytąpienia z doniosłą encykliką w 1891r. Być może nowa encyklika Franciszka odnosząca się do poważnych problemów współczesności kiedyś zostanie podobnie odebrana.
Jednak wydaję się, że zarówno Kościół jak i świat boryka się w tym czasie z o wiele poważniejszymi problemami niż ekologia, ale może tylko niektórym – w tym mnie – się tylko tak wydaje, możemy się mylić.