Otwarte forum dyskusyjne Frondy

Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż

dodano: 2.06.2019, 20:14
akcje wątku: drzewko

W środę wieczorową porą próbowano zalegalizować, już oficjalnie, totalną sprzedaż włoskiej spółki Nuova Castelli. NC to największy eksporter włoskiego sera Parmegiano Reggiano na cały świat. Spółkę stara (ła) się wykupić francuska korporacja Lactalis.

Kilka lat wcześniej Lactalis wykupił pakiet większościowy we włoskim Parmalat, włoskim Locatelli, italińskim Invernizzi, makaroniarskim Galbani i Cadermatori.  

 

Warto nadmienić, że NC powstała 1892 roku. Tyle tylko, że w 2014 uzyskała "nowego inwestora" w postaci amerykańskiej korporacji Charterhouse Capital. Amerykanie zainwestowali w taki sposób, że stali się właścicielami 80% akcji. No i teraz właśnie chcą się ich pozbyć za odpowiednią cenę. A cenę na tyle wysoką dają im jedynie Francuzi. Włoscy właściciele Granarolo, którzy uczestniczyli w licytacji, w pewnym momencie zostali przebici przez Lactalis i wysiedli z całej tej dziwnej karuzeli.  

Kilka lat temu, kiedy Francuzi wykupili włoskiego producenta wyrobów mlecznych Parmalat, w ramach inwestycji oczywiście (żeby było taniej), oprócz grupowych zwolnień, zmienili wszystkie receptury mleka, jogurtów etc. Wychodzi więc na to, że efektem pozyskania francuskiego inwestora są:

1. Utrata miejsc pracy (max redukcja personelu);

2. Wyrób mleko - jogurto - twarożkowo .....podobny; 

 

Ale tak na serio to Francuzi kiedy wreszcie - ostatecznie wykupią już włoską Nuova Castelli to.... naprawdę zamierzają produkować ów słynny Parmezan z... mleka w proszku. Serio. To dla uwolnienia Parmeggiano Reggiano dla wszystkich Biedronek, Lidlów, Leclerków, Carefurów i Żabek świata.

 

Wolność dla Parmezana! Niech żyje Rewolucja!

https://mm.pwn.pl/ency/jpg/583/27/d27i0021.jpg

  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|Adalbert1241 2.06.2019, 22:39
    Milordzie. Podczas mego ostatniego pobytu w słonecznej Italii ,pod wieczór, przeglądając 150 kanałow głownego ścieku tzw bezpłatnej telewizji natknąłem się na ciekawy reportarz ze spółdzielni ( tak chyba to mozna nazwać) produkujacej prawdziwy parmezann jak Pan Bóg przykazał. Stamtąd własciciele włoskich restauracji w Rzymie biora Parmezan.
    Odpowiedz
  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|Brunhilda Ciccioli 2.06.2019, 23:32

    Milordzie. Podczas mego ostatniego pobytu w słonecznej Italii ,pod wieczór, przeglądając 150 kanałow głownego ścieku tzw bezpłatnej telewizji natknąłem się na ciekawy reportarz ze spółdzielni ( tak chyba to mozna nazwać) produkujacej prawdziwy parmezann jak Pan Bóg przykazał. Stamtąd własciciele włoskich restauracji w Rzymie biora Parmezan.


    Ale mówimy o eksporcie na którym jak do tej pory przebitka była godna i o sprzedaży w hurcie.

    Amerykanie mięli 80 procent udziałów bo chcieli podrabiać/produkować Parmezan w USA. Np. taki Parmeggiano w spraju tak jak produkują Barille nie z "grano duro" ale z "odwrotnego grano" pochodzącego z Kalifornii. Taki makaron nigdy nie jest "al dente".

    Tylko niestety sztuka nie wyszła.

    Za to Francuzi są w stanie podrobić Parmezan w inny sposób i po mniejszych kosztach. Tyle tylko, że zawali się całe włoskie rolnictwo i na ulice wyjdą najpierw żółte - włoskie kamizelki a później, aby uniknąć wojny domowej, będzie musiało interweniować ONZ.

    Odpowiedz
  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|Adalbert1241 2.06.2019, 23:41

    Ale mówimy o eksporcie na którym jak do tej pory przebitka była godna i o sprzedaży w hurcie.

    Amerykanie mięli 80 procent udziałów bo chcieli podrabiać/produkować Parmezan w USA. Np. taki Parmeggiano w spraju tak jak produkują Barille nie z "grano duro" ale z "odwrotnego grano" pochodzącego z Kalifornii ...


    Może tak być. Ale wierzę w ludność Italiii
    Odpowiedz
  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|Adalbert1241 2.06.2019, 23:41

    Ale mówimy o eksporcie na którym jak do tej pory przebitka była godna i o sprzedaży w hurcie.

    Amerykanie mięli 80 procent udziałów bo chcieli podrabiać/produkować Parmezan w USA. Np. taki Parmeggiano w spraju tak jak produkują Barille nie z "grano duro" ale z "odwrotnego grano" pochodzącego z Kalifornii ...


    Może tak być. Ale wierzę w ludność Italiii
    Odpowiedz
  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|Adalbert1241 2.06.2019, 22:47
    Oczywiście że ser który jest gotowy do sprzedazy po bardzo długim okresie dojrzewania nalezy do banków. Nasze sery dojrzewające 1-2 miesiace typu szwajcarskiego lyb holenderskiego stanowia duże obciążenie dla producenta który od wyprodukowania do sprzedazy musi czekac na zainwestowane pieniądze, a produkcja do 60 ton dziennie na przykład , idzie dalej.W Kandzie jest mnówstwo małych serowarni produkujących całą palete serów. Zółty ser z pasteryzowanego mleka jest w zasadzie wiecznotrwały- tylko wysycha.:))
    Odpowiedz
  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|Brunhilda Ciccioli 2.06.2019, 23:35

    Oczywiście że ser który jest gotowy do sprzedazy po bardzo długim okresie dojrzewania nalezy do banków. Nasze sery dojrzewające 1-2 miesiace typu szwajcarskiego lyb holenderskiego stanowia duże obciążenie dla producenta który od wyprodukowania do sprzedazy musi czekac na zainwestowane pieniądze, a produkcja do 60 ton dziennie na przykład , idzie dalej ...


    Tu chodzi o włoskie srebro rodowe. O dumę narodową. Wystosowali ostatnio prośbę do rządu Salviniego o interwencję.
    Odpowiedz
  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|Adalbert1241 3.06.2019, 12:30

    Tu chodzi o włoskie srebro rodowe. O dumę narodową. Wystosowali ostatnio prośbę do rządu Salviniego o interwencję.


    Wcale się nie dziwię. I premier powinien zareagować.
    Odpowiedz
  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|Adalbert1241 2.06.2019, 23:08
    Kiedy po 35 latach od ostatniego pobytu zawitałem do Wiecznego Miasta zastałem zgliszcza po różnorodności i bogactwie żywności Italii które miałem w pamięci. Ale szukając tamtych smaków i zapachów odnalazłem ich resztki w małych rodzinnych firmach które przetrwały mimo kataklizmu EU.
    Odpowiedz
  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|Brunhilda Ciccioli 2.06.2019, 23:24

    Kiedy po 35 latach od ostatniego pobytu zawitałem do Wiecznego Miasta zastałem zgliszcza po różnorodności i bogactwie żywności Italii które miałem w pamięci. Ale szukając tamtych smaków i zapachów odnalazłem ich resztki w małych rodzinnych firmach które przetrwały mimo kataklizmu EU.


    A był Szanowny już w Chinatown w Mediolanie? Via Paolo Sarpi

    Wydaje się, że to zabije ostatecznie wszystko co rodzime

    https://www.youtube.com/watch?v=4H08W2AGyeE

    https://www.youtube.com/watch?v=cpo-2weRWps
    https://www.youtube.com/watch?v=KZXr1gGIEjU

    Włosi nie za bardzo wiedzą co Chińczycy robią ze zmarłymi. Krążą za to rozmaite legendy miejskie o smażonych, pieczonych lub w sosie umarlakach podawanych w różnych konfiguracjach w chińskich restauracjach.

    Np. w obrębie Chinatown w 2015 zarejestrowano oficjalnie jeden zgon na 21 zarejestrowanych urodzonych. 2014: 2 zmarłych na 32 urodzonych. 2013: 2 zmarłych na 25 urodzonych.

    Nie mówiąc już o chińskiej Cosa Nostrze:
    http://espresso.repubblica.it/polopoly_fs/1.330461.1547554728!/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/articolo_648/image.jpg

    http://espresso.repubblica.it/attualita/2019/01/15/news/il-padrino-che-viene-dalla-cina-come-funziona-e-fa-soldi-la-piovra-asiatica-in-italia-1.330452


    .................

    Legendy miejskie to tylko legendy oczywiście ale paszport lub dowód po chińskim umarlaku jak najbardziej jest do kupienia.
    Odpowiedz
  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|Adalbert1241 3.06.2019, 15:54

    A był Szanowny już w Chinatown w Mediolanie? Via Paolo Sarpi

    Wydaje się, że to zabije ostatecznie wszystko co rodzime

    https://www.youtube.com/watch?v=4H08W2AGyeE

    https://www.youtube.com/watch?v=cpo-2weRWps
    https://www.youtube.com/watch?v=KZXr1gGIEjU

    Włosi nie za bardzo wiedzą co Chińczycy robią ze ...


    Dziwne że tolerowana jest konkurencja .
    Odpowiedz
  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|Adalbert1241 2.06.2019, 23:40
    Odpowiedz
  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|Brunhilda Ciccioli 2.06.2019, 23:44

    Milordzie https://www.youtube.com/watch?v=eGbHnJCDMyE na sen i jutrio


    :)
    Odpowiedz
  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|MH 2.06.2019, 23:57
    Gdy PRL chylił się ku upadkowi, w TVP często puszczano reklamę Prusakolepu… i sera.

    „Ser, ser, ser, segnorina, poroszę ser”.

    … So maybe I'm blind. But I'm only human after all.
    Odpowiedz
  • Re: Francuski ser włoski - (już) ostatnie srebra rodowe na sprzedaż|Adalbert1241 3.06.2019, 12:32

    Gdy PRL chylił się ku upadkowi, w TVP często puszczano reklamę Prusakolepu… i sera.

    „Ser, ser, ser, segnorina, poroszę ser”.


    Prusakolep wspominamy ze łzami w oczach.:D
    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

facebook