Składniki (proporcje na 6 “kwiatów”):

2 umyte jabłka, tutaj czerwone, ale może być dowolny kolor
1/2 cytryny
3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
2 łyżki wody
Płat ciasta francuskiego albo filo
Mąka
Cukier puder
Cynamon

+ 2 wykałaczki

Przygotowanie:

Przekroić jabłka na pół i usunąć nożem lub łyżką rdzeń, a potem pokroić na cienkie plasterki.

Wlać wodę i wyciśnięty sok z połówki cytryny, bez pestek, do dużej szklanej miski (albo innego naczynia, które można włożyć do mikrofalówki). Rozdzielić ostrożnie plasterki jabłek, przenieść je do miski z wodą cytrynową i włożyć miskę do mikrofalówki na 3 minuty na najwyższą moc. Po zakończeniu ogrzewania pozostawić jabłka w misce.

Rozpocząć przygotowanie podstawy z ciasta. Najpierw wymieszać w małym szklanym naczyniu 3 łyżki dżemu morelowego (albo innego ulubionego) i 2 łyżki wody. Zagrzać w mikrofalówce w ciągu minuty, aż do otrzymania gładkiej mieszanki.

Ciasto rozłożyć na posypanej mąką powierzchni i lekko rozwałkować. Pokroić na 6 pasków, z których każdy będzie podstawą dla "kwiata".

Odcedzić cały płyn z miski z jabłkami i dać wyschnąć plastrom jabłek przez kilka minut. Każdy pasek ciasta posmarować równomiernie mieszanką dżemu i rozpocząć układanie na nich plasterków jabłek tak, żeby wystawały ponad pasek - jak to widać na zdjęciu.

Jabłka posypać trochę cynamonem, zagiąć paski ciasta do góry w taki sposób, żeby pokryły dolną część plasterków jabłek i zwinąć "kwiat".

Dokładnie docisnąć koniec ciasta na brzegu zwinięcia i przełożyć do formy do pieczenia babeczek wszystkie zwinięte w ten sposób "kwiaty".

Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 40-45 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i przy pomocy dwóch wykałaczek pomóc "kwiatom" rozwinać się, jak długo ciasto jest jeszcze gorące.

Za: http://izrael.org.il/kulinaria/4611-kwiaty-z-jablek.html