Ziemniaki lubi każdy. A gdy są jeszcze nadziewane pysznymi grzybami... Temu wprost nie sposób się oprzeć. Przedstawiamy poniżej przepis z ,,Kucharki litewskiej'' wydanej w 1881 roku w Wilnie. Warto sięgnąć po tradycje Rzeczypospolitej i przyrządzić dziś w domu tę aromatyczną potrawę.

Potrzebujemy:

- świeżych lub suszonych borowików;

- masła;

- pora;

- bułkę tartą;

- trzy jajka;

- ziemniak.

Wileński przepis głosi dosłownie:

Oczyszczone i ugotowane borowiki świeże lub suszone, usiekać drobno. Podsmażyć w łyżce masła parę usiekanych porów, zmieszać z grzybkami, włożyć trochę tartej bułeczki, dwa żółtka, jedno całe jaje, wymieszać wszystko w jedną massę. Obrane i wymyte surowe kartofle wydrążyć, napełnić massą, nakryć zerżniętemi po oskrobaniu wierzchami, ustawić w rądlu jedną przy drugiej, zalać kwaterką lub więcej rozpuszczonego masła (stosownie do ilości kartofli), kilku łyżkami buljonu zmieszanego z grzybowym smakiem, nakryć i tuszyć do miękkości.

Smacznego!

mod