Racuchy z jabłkami... za nie dam się pokroić! A gdy zrobię je według tego przepisu babci... Po prostu uwielbiam!!!

POTRZEBA:

-2 szklanki mąki pszennej

-1 szklanka mleka

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 łyżka cukru waniliowego

-2 jajka

-3 łyżki cukru

-1 duże jabłko

CO ZROBIĆ:

Żółtka oddzielamy od białek.

Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel.

Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 

Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki.

Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko.

WAŻNE: jeśli jabłko jest bardzo soczyste, należy je trochę odcisnąć z soku. 

Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki.

Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe.

Racuszki pięknie rosną, są pulchniutkie.

Smacznego!!!