Oto przepis na znakomity, pyszny włoski chleb pomidorowy. Jedyną jego wadą jest to, że ciasto wyrasta aż 6 godzin. Ale jak smakuje...

 

Składniki:
2-2,5 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
200 ml soku pomidorowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
5-6 łyżek ciepłej wody
1-2 łyżeczki oregano
Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier oraz oregano i mieszamy wszystkie składniki. Powoli wlewamy sok pomidorowy i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 godz., do wyrośnięcia.
Po tym czasie, ciasto wyciągamy na stolnicę, podsypujemy mąką, zagniatamy i formujemy szeroki wałek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając ciasto. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25-30 min. Studzimy na kratce.