Składniki:

600 g młodych ziemniaków 

1 jajko 

5 łyżek mąki 

100 g serka chrzanowego 

1 łyżka chrzanu 

2 łyżki sosu majonezowego z chrzanem 

sól, pieprz 

Farsz: 

50 g łopatki wp 

50 g karkówki wp 

50 g boczku 

1 ząbek czosnku 

1/2 łyżeczki majeranku

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan, sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę.

Mięso mielimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy małe kotleciki.

Olej rozgrzewamy, układamy przy pomocy łyżki, placki (1 pełna, rozsmarowana), na nią układamy mięso, zalewamy startymi ziemiankami (1 łyżka).

Smażymy na rumiano z obu stron.

mko