Już w starożytnej Grecji rozmaryn znany był jako specyfik poprawiający pamięć. Przekonanie to kilka lat temu potwierdziły badania opublikowane na łamach Therapeutic Advances In Psychophsrmacology. Wynika z nich, że wąchanie rozmarynu znacznie wspomaga zapamiętywanie.

Rozmaryn zawiera m.in. kwas rozmarynowy, który blokuje przedostawanie się negatywnie wpływających na pamięć wolnych rodników do mózgu. Inne zawarte w nim kwasy pomagają chronić komórki organizmu i DNA przed uszkodzeniami wolnych rodników.

Badania wykazały, że osoby, które wąchały olejek z rozmarynu, zapamiętywały o 60-75 proc. informacji więcej niż osoby, które tego nie robiły.

Za lepsze funkcjonowanie pamięci odpowiada obecny w rozmarynie cyneol. W czasie aktywności mózgu szybciej wchłania się do krwiobiegu i pozytywnie wpływa na zapamiętywanie.

kak/motywatordietetyczny.pl