Okazuje się, że olej kokosowy jest tak samo niezdrowy jak przetworzony tłuszcz wołowy lub masło. Tak twierdzą w najnowszym raporcie eksperci Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec, są uważane za szkodliwe, bo zawierają potencjalnie groźne składniki – tłuszcze nasycone. Mogą one zwiększać poziom tak zwanego złego cholesterolu i prowadzić do chorób układu krążenia, w szczególności miażdżycy, śmiertelnie groźnej choroby, z powodu której umiera w Polsce co roku około 30 tys. osób.

Tłuszcze roślinne, w tym olej kokosowy, uchodzą za zdrowsze. Nie ma jednak danych, które potwierdzałyby tę hipotezę – twierdzi Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne i dodaje, że olej kokosowy składa się w 82 proc. z tłuszczu nasyconego; znacznie mniej mają go i tłuszcze wołowe, i masło, i smalec.

Niektórzy twierdzą, że specjalny skład oleju kokosowego sprawia, że jest on mało szkodliwy, ale amerykańscy autorzy raportu nie znaleźli żadnych wiarygodnych faktów na ten temat. Eksperci proponują sprawdzone opcje – oliwę z oliwek czy olej słonecznikowy.

przk/tvp.info