Wiele osób twierdzi, że naturalne składniki są bezpieczne dla zdrowia i można je stosować bez ograniczeń. Jednak takie myślenie jest błędne. W nadmiarze czosnek może szkodzić. Trzeba mieć na uwadze możliwość wystąpienia efektów ubocznych jego stosowania. 

Dowiedziono, że dla większości osób jest on bezpieczny i można go stosować bez obaw. Jednak jest pewna grupa osób, która powinna ograniczyć spożywanie tej dobroczynnej roślin

Powinny zrezygnować z niego matki karmiące, nie podaje się go również dzieciom do 1 roku życia. U nielicznych osób może wywoływać alergie, migreny czy stany zapalne skóry. Czasami może dochodzić do niepożądanych interakcji czosnku z niektórymi lekami. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny uważać ze stosowaniem tej rośliny, gdyż może ona nasilać ich działanie. Może także wywoływać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo – jelitowe, szczególnie u osób cierpiących na schorzenia żołądka. Przedawkowanie czosnku (permanentne spożywanie zbyt dużych jego ilości) w skrajnych przypadkach prowadzi do uszkodzenia wątroby.

Szczególną ostrożność muszą zachować osoby z cukrzycą, ponieważ nie zawsze współpracuje on pozytywnie z insuliną.

Bezpieczna ilość to kilka ząbków dziennie - dwa, trzy. W literaturze przedmiotu sugeruje się też, że większe ilości mogą powodować przykre wzdęcia. 

Stąd sięgajmy po czosnek chętnie, ale pamiętajmy o podstawowej ostrożności - wszystko z umiarem!

mod