Nic tak nie poprawia humoru jak sycący, gorący omlet. Można go zjeść zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy nawet obiad. Zwłaszcza jeśli tak jak ten – posiada mnóstwo składników, dzięki czemu z pewnością nie będziemy po nim szybko głodni. Masz ochotę na omlet z dynią i łososiem? Przygotuj zatem poniższe składniki i do dzieła!
Będziesz potrzebował:
- 3 łyżek mąki dyniowej
- 1 ząbka zosnku
- połowy czerwonej papryki
- 2 jajek
- 2 łyżek groszku
- papryczki chilli (możesz pominąć jeśli jej nie lubisz)
- kawałka wędzonego łososia
- łyżki suszonej bazylii
- odrobiny soli
- łyżeczki oleju do smażenia
Najpierw wbij jaja do miski i rozmieszaj je widelcem, dodając mąkę dyniową, czosnek, bazylię, papryczkę chilli oraz groszek. Po dokładnym wymieszaniu składników wylej całość na patelnię z rozgrzanym olejem. Plasterki łososia połóż na wierzch omletu. Aby omlet był ścięty również na wierzchu – przykryj patelnię pokrywką gdy już podgrzeje się od spodu. Na koniec warto całość przyozdobić na przykład świeżym pomidorem lub oliwkami. Smacznego!!!
dam