Nic tak nie poprawia humoru jak sycący, gorący omlet. Można go zjeść zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy nawet obiad. Zwłaszcza jeśli tak jak ten – posiada mnóstwo składników, dzięki czemu z pewnością nie będziemy po nim szybko głodni. Masz ochotę na omlet z dynią i łososiem? Przygotuj zatem poniższe składniki i do dzieła!

Będziesz potrzebował:

  • 3 łyżek mąki dyniowej
  • 1 ząbka zosnku
  • połowy czerwonej papryki
  • 2 jajek
  • 2 łyżek groszku
  • papryczki chilli (możesz pominąć jeśli jej nie lubisz)
  • kawałka wędzonego łososia
  • łyżki suszonej bazylii
  • odrobiny soli
  • łyżeczki oleju do smażenia

Najpierw wbij jaja do miski i rozmieszaj je widelcem, dodając mąkę dyniową, czosnek, bazylię, papryczkę chilli oraz groszek. Po dokładnym wymieszaniu składników wylej całość na patelnię z rozgrzanym olejem. Plasterki łososia połóż na wierzch omletu. Aby omlet był ścięty również na wierzchu – przykryj patelnię pokrywką gdy już podgrzeje się od spodu. Na koniec warto całość przyozdobić na przykład świeżym pomidorem lub oliwkami. Smacznego!!!

dam