Tempeh - to fermentowany produkt z soi. Przygotowuje się go pod wpływem bakterii rhizopus oligosporus. Rzecz została wynaleziona na Jawie, dziś jest wyjątkowo popularna w Indonezji - a w Europie i Stanach Zjednoczonych cieszy się rosnącym zainteresowaniem osób, które ograniczają spożycie mięsa.

Tempeh jest dziś produkowany także w Polsce, można go zresztą sporządzić w domu. Jedyny kłopot to czas i temperatura. W Indonezji jest wytwarzany w temperaturze otoczenia - potrzebuje nieco ponad 30 stopni. W Polsce potrzeba piekarnika. Czy to zdrowe pożywienie? Zasadniczo tak. Jest łatwo przyswajalne, bo fermentowane. Łatwo wchłaniają się zawarte w nim białka, aminokwasy i kwasy tłuszczone, witaminy i minerały.

Tempeh to w prawie 20 proc. białko - wynik porównywalny z tym, jakie ma mięso kurczaka.

Co więcej, tempeh jest naprawdę smaczny. Można go przygotować w wersji smażonej, grillowanej lub duszonejw sosie. 

bsw