Soczyste mięso wołowe, a do tego ogórek, cebula i do kompletu żółtko jaja - tak proste, a tak cudowne w smaku. Dziś przedstawiamy przepis na tatara, nie tak oczywisty, jak mogłoby się wydawać.

Klasyczny tatar to po prostu wołowe mięso, jednak używając odpowiednich dodatków, możemy nadać temu daniu naprawdę wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

W proponowanej wersji zamiast zwykłej cebuli używamy czosnku askalońskiego (czyli inaczej - szalotki), a także sosu worcestershire. Te i inne składniki sprawią, że nasz tatar będzie aromatyczny i intensywny w smaku.

 

Składniki, których potrzebujemy do przyrządzenia tatara:

wołowina - polędwica, 250-300 g
szalotka - 1 szt
ogórek kiszony - 2 szt
sos worcestershire - 1 łyżeczka
oliwa - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
żółtko - 4 szt

 

Sposób przygotowania:

Wołowinę dokładnie czyścimy. Używamy polędwicy, dbając o to, by mięso było jak najlepszej jakości. Następnie mielimy wołowinę (np. w maszynce). Możemy ją też bardzo drobno posiekać, choć mielenie wydaje się bardziej odpowiednie.

Następnie mieszamy wołowinę z oliwą i sosem worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem.

Szalotkę oraz ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę.

Wykładamy zmielone mięso na talerz. Na wierz możemy wbić żółtko jaja (wedle upodobania), pieprzymy i nakładamy szalotkę z ogórkiem. 

Tatar idealnie smakuje z grzankami posmarowanymi masłem.