Składniki

Kapusta biała duża
1,5 kg łopatki lub gotowe mielone
30 dkg ryżu
2 duże cebule
2 jaja
20 dkg koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
majeranek

Przygotowanie

Z kapusty wycinamy głąb, a nastepnie wkładamy do gotującej osolonej wody na ok 4 minuty i zdejmujemy wierzchnie liście, powtarzamy czynnośc kilkakrotnie. Następnie wycinamy nerw liścia lub zbijamy tłuczkiem ( aby nie powstały dziury ) Przygotowujemy farsz: gotujemy ryż ( najlepiej paraboliczny ponieważ się nie klei i nie rozgotowuje ) mielimy mięso, dodajemy pokrojoną i zeszkloną cebule, jaja, przyprawy dokładnie mieszamy. Zawijamy farsz w kapustę i podsmażamy.

Robimy sos pomidorowy do zalanie gołąbków: do wody w której gotowaliśmy kapustę dodajemy koncentrat, sól, pieprz. Na dno brytfanki wkładamy pozostałą kapustę, układamy ciasno gołabki i zalewamy sosem następnie dusimy pod przykryciem ok 2 godzin. Smacznego!