Szpinak to ogromna wartość dla organizmu. Poniżej kilka przepisów na dobre dania ze szpinaka!

Szpinak z czosnkiem i jajkiem na gorąco

Składniki:
- świeży lub mrożony szpinak (nie siekany - najlepszy będzie w liściach)
- czosnek
- 2 jaja
- sól, pieprz
- śmietana lub jogurt, najlepiej typu greckiego

Sposób przygotowania:

Świeży szpinak myjemy dokładnie, płuczemy i osuszamy.
Na odrobinie oleju podsmażamy chwilkę posiekany czosnek. Uwaga, pilnujemy, żeby nie zbrązowiał, bo będzie gorzki!
Wrzucamy szpinak (uwaga, świeże liście znacznie tracą na objętości!). Nie doprowadzamy do stanu papki! Doprawiamy jogurtem lub śmietaną oraz solą i pieprzem. Wlewamy rozkłócone jajka. Mieszamy do czasu, aż jajka zetną się tak. jak lubimy.

- Do szpinaku możemy dodać też podsmażoną cebulkę, lub starte drobno jabłko. Doskonale pasuje do niego niebieski ser pleśniowy.

- Taki szpinak jest doskonały jako dodatek do głównego dania, ale także jako farsz do naleśników lub trójkątów z ciasta francuskiego (polecamy zwłaszcza z dodatkiem sera). Nadaje się również na pizzę.

- Duszony szpinak z czosnkiem można też wykorzystać jako nadzienie do pierogów; jest też świetnym dodatkiem do makaronów: jako szybkie danie ze świderkami, jako nadzienie do dużych muszelek czy canelloni (zapiekanych) lub do przełożenia płatów lasagne.

Sałata ze szpinaku z czosnkowym winegretem

Składniki: 
- świeży szpinak
- suszone pomidory w oliwie
- feta
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- czosnek
- pół łyżeczki musztardy
- pieprz, sól
- pestki słonecznika lub dyni
- dwie kromki chleba (najlepiej pełnoziarnistego)

Sposób przygotowania: 

Liście szpinaku dokładnie myjemy i płuczemy, żeby pozbyć się piasku.
Robimy winegret: mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytrynu i musztardą, dokładnie mieszamy. Wyciskamy ząbek (lub więcej - do smaku) czosnku. Przyprawiamy pieprzem i solą.

Układamy szpinak na dużym talerzu, skrapiamy winegretem. Rozrzucamy na liściach pokrojone pomidory i fetę, skrapiamy ponownie winegretem, posypujemy pestkami. Robimy grzanki (w tosterze lub na patelni), rozsypujemy je na sałacie.
Pyszna kolacja gotowa!

- Taka sałata wyśmienicie smakuje z jajkiem sadzonym lub jajkiem w koszulce (wbijamy jajo na wrzątek i wyjmujemy, gdy białko się zetnie). Płynne żółtko doskonale współgra ze smakiem szpinaku. (http://www.ofeminin.pl/)

mm