Śliwki w kuchni są niezastąpione! W lato możemy smakować słodki smak świeżych owoców, popijać zrobiony z nich kompot, śliwki służyć mogą jako marynaty do mięs i wędlin, jak również jako składnik knedli i pysznych pierogów. Kto nie smakował choć raz ciasta ze śliwkami! Są idealnym składnikiem ciast drożdżowych, kruchych i piaskowych. Pomysłów na śliwkowe desery jest całe mnóstwo. Z owoców robimy też konfitury i dżemy. Najczęściej używane do przetworów są renklody i węgierki, są to bowiem odmiany deserowe. We Francji do przetworów używa się niedocenionej w naszym kraju mirabelki. Ze śliwek przygotowuje się też doceniane na całym świecie trunki, w tym polską śliwowicę i tarniówkę oraz bałkańską rakiję. Popularne są też śliwkowe nalewki i likiery. Polecamy przepis na pyszny placek ze śliwkami! Idealny na letnie i jesienne dni.

POLECAMY!

Wieprzowina ze śliwkami

Składniki:

Sos:

  • 12 śliwek węgierek

  • 4 łyżeczki cukru

  • 4 łyżeczki sosu sojowego

  • ewentualnie 1 łyżeczka soli

Oraz:

  • 1 łyżka oleju

  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)

  • 1 duża cebula (pokrojona w piórka)

  • 500 g wieprzowiny (np. polędwiczek albo szynki)

  • odrobina mąki

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka sosu hoisin

  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Robimy sos. Śliwki rozcinamy i wyjmujemy pestki. Zalewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy cukrem, sosem sojowym i ewentualnie solą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę i lekko obtoczoną w mące wieprzowinę. Smażymy, aż się zrumieni. Wlewamy sosy sojowy i hoisin. Doprawiamy cukrem i smażymy 5 minut. Następnie łączymy z przygotowanym sosem śliwkowym i dusimy jeszcze 10 minut.

Knedle ze śliwkami i śmietaną


Składniki:

  • 40 dag mąki

  • 40 dag twarogu

  • 1 jajko

  • szklanka mleka

  • śliwki w słodkim syropie

  • cukier

  • śmietana

Przygotowanie:

Jako pierwsze musimy odcedzić śliwki z syropu. Zbyt duża ilość soku może spowodować, że knedle rozpadna nam się podczas gotowania.

Do mąki dodajemy twaróg, mleko oraz jajko i zagnitamy ciasto o jednolitej konsysnecji, jeśli się lepi do rąk to dodajemy mąki.

Urywamy kawałki ciasta, robimy z nich w dłoni koło o grubości 1cm, wielkość szklanki, w srodek wkładamy śliwkę i toczymy z tego kule. 

Przygotowane knedle wrzucamy na wrzacą wodę i gotujemy do miękkości.

Knedle polewamy smietanką i posypujemy cukrem. SMACZNEGO! (http://gotujmy.pl/)

Kurczak smażony w śliwkach

Składniki:

  • 1 plaster tłustego boczku

  • 500 g mięsa z udek kurczaka

  • 2 cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 g śliwek

  • 2 łyżki powideł śliwkowych

  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina

  • 1 szklanka rosołu

  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut. Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Słodzimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką. (magazyn-kuchnia.pl)