Właściwości zdrowotne rzeżuchy

Rzeżucha to prawdziwy skarb w zasięgu ręki. Łatwo ją wyhodować, bo niewiele potrzebuje, a hojnie się odwdzięczy.

Rzeżucha ma pikantny, intensywny, ostry smak, co nie każdemu może się spodobać, ale warto się do niego przekonać, bo rzeżucha dostarcza organizmowi cennych składników: witaminy A, B1, B2, C, E, K, PP, kwas foliowy, żelazo, wapń, sole mineralne, magnez, chrom, fosfor, łatwo przyswajalny jod i siarkę. Dodawana do sałatek czy kanapek wspomaga pracę trzustki, „oczyszcza” krew, wpływając dobrze na stan skóry, włosów i paznokci (zwalcza trądzik i łojotok), dezynfekuje drogi moczowe, pomaga usunąć toksyny, a nawet przyspiesza trawienie.

Pochodzi z Afryki i Azji, a uprawiano ją już w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie. Do Polski dotarła ok. XV wieku. Uważana była za lekarstwo, m.in. regulujące zaburzenia tarczycy, a w renesansie leczono nią rwę kulszową i bóle głowy, w wieku XIX zaś była stosowana w profilaktyce gruźlicy. Medycyna ludowa od dawna docenia walory rzeżuchy. Dezynfekowano nią jamę ustną, skórne wypryski i owrzodzenia. Z kolei perscy wojownicy zjadali ją przed wyprawami na polowanie lub wojnę.

Świetna na wiosnę, gdy wiele osób odczuwa niedobór witamin i minerałów. Zasila organizm, buduje jego odporność. Warto jeść ją przez cały rok – zwłaszcza gdy mieszkasz daleko od morza. Zawarty w niej cenny i łatwo wchłaniany jod łagodzi dolegliwości reumatyczne i jest przydatny w profilaktyce chorób tarczycy. Z kolei siarka nasyca krew, a ta pobudza cebulki włosowe i skórę do odnowy. Świeżym sokiem z rzeżuchy możesz przemywać przebarwienia na skórze lub rozcieńczyć go z wodą i zastosować jako odżywkę do włosów (pobudzi ich wzrost).

Wskazania: Wiosenne wyczerpanie, trądzik, wypadające włosy, łamliwe paznokcie, wolna  przemiana materii, wysoki poziom cukru we krwi, problemy z trzustką, anemia, dolegliwości tarczycy, reumatyzm, osteoporoza,choroby układu krążenia oraz jako środek dezynfekujący i wspomagający budowanie odporności organizmu.

Przeciwwskazania: Rzeżuchy powinny unikać w nadmiarze osoby ze schorzeniami nerek (działa moczopędnie, co może doprowadzić do zapalenia pęcherza). Najlepiej uzgodnić z lekarzem lub dietetykiem jej bezpieczną dawkę.

Jak wyhodować rzeżuchę?

Najlepiej wysiać rzeżuchę na zwilżoną watę. Potrzebne ci będą:

  • opakowanie lub dwa nasion rzeżuchy (ok. 2 zł za torebkę)
  • wata lub lignina
  • woda
  • naczynie
  1. Do naczynia włóż watę lub ligninę, możesz też rozłożyć ją na płaskim talerzu albo obłożyć nią zewnętrzną stronę salaterki (wówczas rzeżucha będzie przypominać zieloną górkę).
  2. Zwilż watę wodą. Rozsyp nasiona rzeżuchy. Postaraj się zrobić to w miarę równomiernie, by nie było „łysych” miejsc. Spryskaj je wodą.
  3. Przez cały okres uprawy rzeżuchy (a trwa to około 1,5 tygodnia) podlewaj wodą (trzeba to robić codziennie, bardzo ważna jest tu regularność). Pierwsze nasiona kiełkują już po 2–3 dniach. Rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli postawisz ją w słonecznym, ciepłym miejscu. Po ok. 10 dniach można już ścinać rzeżuchę i jeść.

A oto co możesz zrobić z rzeżuchą?

Jajka z rzeżuchą

ilość porcji: 3

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól,pieprz
  • rzeżucha
 PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo,następnie studzimy i obieramy ze skorupek.Przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Wyjęte żółtka dokładnie ucieramy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Rzeżuchę płuczemy,dokładnie osuszamy i drobno kroimy.Następnie dodajemy do utartych żółtek,mieszamy. Połówki jajek napełniamy farszem i dekorujemy rzeżuchą. Do farszu używamy dowolną ilość rzeżuchy.

***

Jajeczka w rzodkiewkowym sosie posypane świeżą rzeżuchą

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 1 pęczek rzodkiewek+kilka do dekoracji
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku
  • rzeżucha do posypania
PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek, kroimy na połówki. Rzodkiewkę myjemy osuszamy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, mieszamy ze śmietaną majonezem i chrzanem, gotowy sos wykładamy na talerz układamy w sosie jajka i posypujemy świeżą rzeżuchą. Schładzamy przez godzinę w lodówce.Podajemy na stół.

SMACZNEGO!