Ryba regularnie gości na polskich stołach, bardzo często w piątek. Wszyscy znamy i kochamy jej klasyczną wersję w panierce. Dziś prezentujemy ciekawą wariację na ten temat - smażoną rybę w cieście.

 

Składniki


100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
świeżo zmielony pieprz
125 ml mleka
1 jajko
500 g filetu z ryby (łupacz lub dorsz - te ryby są najlepsze jako że mają twarde mięso i nie będą się rozpadać podczas smażenia)
olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem (wedle uznania możemy wykorzystać też inne ulubione przyprawy np. paprykę w proszku, aby uzyskać ulubiony smak). Mieszając, dolewamy mleko. Potem do mieszanki wbijamy jajko. Ważne jest, aby ciasto było bardzo gęste, tak aby dobrze oblepiło rybę.

Filet z ryby kroimy na plastry, które następnie zanurzamy w cieście, a następnie wkładamy do gorącego oleju (idealnie do smażenia nada się frytkownica). Smażymy przez ok. 1 do 2 minut.

Po usmażeniu kładziemy rybę na papierowym ręczniku, aby wytraciła nadmiar tłuszczu. Ryba idealnie smakuje z połączeniu z frytkami i sosem tatarskim.