Skoro nie po drodze nam do kurortów w szwajcarskich Alpach, to może choć trochę klimatu przenieśmy do naszej kuchni. Placek z ziemniaków smażony w specjalny sposób na wędzonym boczku to świetna baza pod zsiadłe mleko lub piwo, co kto woli. Mroźne wieczory aż się proszą o taką oprawę. Może tylko trochę szkoda, że następnego dnia nie można tych kalorii wykorzystać na stoku.

SKŁADNIKI:

60 dag ziemniaków,
15 dag wędzonego boczku,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz.

JAK PRZYRZĄDZIĆ?

Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w łupinach 5 minut od momentu zagotowania się wody.

Po wyjęciu z wody ziemniaki muszą wystygnąć.

Obieramy je ze skórki i ścieramy na grubej tarce.

Boczek kroimy na plastry.

Na patelnię wlewamy olej, przykrywamy dno patelni plastrami boczku, które solimy i pieprzymy.

Następnie nakładamy starte ziemniaki dociskając łyżką, by dobrze przyległy.

Doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy przez ok. 10 minut.

Kiedy przy poruszeniu patelnią placek się przesuwa, można go delikatnie przełożyć na talerz boczkiem do góry.

JAK PODAWAĆ?

Podajemy w całości.

za: kuchnia.o2.pl