Idealna przekąska na niedzielę. Rogaliki są kruche, słodkie i lekki. Naprawdę smaczne. Polecamy.

 

POTRZEBA: 

350 g mąki pszennej

220 g zimnego masła

4 łyżki cukru pudru

1/2 szklanki piwa

Dodatkowo:

powidła śliwkowe do nadzienia (użyłam powidła śliwkowe z suszoną śliwką Orzech)

cukier puder i odrobina wody do zrobienia lukru

CO ZROBIĆ:

Zimne masło pokroić na małe kawałki. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodawać kawałki masła i wszystko "posiekać" nożem.

Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wlać piwo. Ciasto wyrabiać dłońmi tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub dolać piwa.

Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 40- 45 minut.

Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Rozwałkować dość cienko na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła, a to podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta układać nie dużą ilość powideł śliwkowych. Zawijać rogaliki i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180'C. Piec ciastka około 25 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce.

Z cukru pudru i wody zrobić lukier, polewać go na wystudzone rogaliki.