Składniki:

* kilogram dojrzałych jagód czarnego bzu
* litr spirytusu
* 50 dag cukru
* 6-10 goździków
* kawałek kory cynamonowej
* otarta skórka z cytryny

Przygotowanie:

Umyć i osuszyć jagody, wrzucić do słoja.

Spirytus zmieszać ze szklanką wody, zalać owoce, szczelnie zakryć i zostawić na 2 tygodnie, potrząsając słojem codziennie.

Zagotować 3 szklanki wody z otartą cytrynową skórką, goździkami i cynamonem. Przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut. Dodać cukier i ugotować gęsty syrop. Zdjąć szumowiny, zestawić z ognia.

Zlewać wódkę z owoców bzu i stopniowo wlewać ją do syropu, stale mieszając. Całość zlać do słoja, szczelnie zamknąć.

Po 3 dniach dokładnie filtrować, rozlać do butelek, zakorkować i zostawić na 3 miesiące.