Składniki:
Słodkie bułki z kruszonką
ciasto:
1 kg mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany 30 %
10 dag drożdży
3/4 szklanki cukru
3 jajka
5 dag masła stopionego
dodatkowo:
powidła śliwkowe
1 jajko
posiekane orzechy włoskie
Mleko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże z cukrem, następnie dolać śmietanę, płynne masło i wbić jajka, wymieszać. Mąkę przesiać i dosypać do płynnych składników, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i rozciągnąć na stolnicy podsypanej mąką przy pomocy szklanki wyciąć krążki i umieścić na nich powidła
Uformować bułeczki i układać je na blaszce w małych odstępach bo w trakcie pieczenia mają się połączyć, układamy mieszając smaki. Po wierzchu posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami, odstawić do podrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 20 minut do momentu zrumienienia.