Co na obiad w czwartek? A dlaczego nie roladki schabowe z szynką, serem i papryką? Oto znakomity przepis na takie danie. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe
- 4 plasterki gotowanej szynki (lub 8 plasterków jeżeli kotlety są duże)
- 40 g serka topionego
- ½ czerwonej papryki
- sól, pieprz
WARZYWA
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki oliwy
- sól
Warzywa umyć i osuszyć.
Cukinię, bakłażana i cebulę trzeba pokroić w plasterki. Z papryk usunąć należy gniazda nasienne i pokroić je na strączki. Warzywa skropić nieco oliwą i posolić, a następnie odstawić na 30 minut.
Mięso umyć, osuszyć i rozbić na kotlety, oprószyć solą i pieprzem.
Pół czerwonej papryki oczyścić z pestek i pokroić w paski.
Serek topiony pokroić w paski.
Na każdym kotlecie ułożyć plasterek szynki (lub 2 plasterki - wedle smaku), kawałek papryki i sera i zwinąć rolady. Końce rolad spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć na rozgrzanym grillu i piec, obracając aż mięso będzie rumiane.
Po około 15 minutach grillowania mięsa, na grillu ułożyć również warzywa i grillować do czasu aż zmiękną.