Bruschetta z czosnkiem, pomidorami i bazylią

  • 2 bagietki
  • oliwa z oliwek,
  • bazylia,
  • pomidory
  • 5-7 ząbków czosnku
  • ser mozzarella,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Najpierw na oliwie należy podsmażyć czosnek. Do niego dodajemy pomidory oraz bazylię wraz z solą i pieprzem. Gdy odparujemy wodę z pomidorów, na patelni podsmażamy oddzielnie plastry bagietek (grube!). Nacieramy je rozgniecionym czosnkiem, skrapiamy oliwą oraz posypujemy solą. Na tak przygotowane bagietki kładziemy pokrojony w plastry ser mozzarella, na którym kładziemy pomidory, posypując wszystko bazylią (najlepiej świeżo posiekanymi listkami) i skrapiając sokiem z cytryny.

Rolada z ciasta francuskiego

  • 0,5 kg świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 250 g sera pleśniowego
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • 2 x ciasto francuskie (opakowanie)

Cebulę należy posiekać oraz zeszklić na oliwie. Do niej dodaj umyty oraz osuszony szpinak i smaż tak długo, aż zmięknie. Wówczas dodaj ser pleśniowy, uprzednio pokrojony w kostkę oraz czosnek (najlepiej przeciśnij go przez praskę). Wszystko to dopraw solą oraz pieprzem.

Roladę piec należy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu pokrój ją w grube plastry i ułóż je na talerzu.

Papryka faszerowana

  • 3 papryki
  • 150g ryżu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 150 g pieczarek
  • pół puszki pomidorów
  • 1-2 łyżki oliwy
  • przyprawy (sól, pieprz, pasta curry, zioła prowansalskie).

Ugotuj ryż. Papryki przekrój na połowy i oczyść. Cebulę pokrój w kostkę i podduś na patelni. Dodaj do niej pieczarki z przyprawami, wszystko duś przez 10 minut. Dodaj pomidory oraz czosnek, który przecisnąłeś wcześniej przez praskę. Duś przez kilka minut. Wsyp ryż, przemieszaj.

Papryki napełnij farszem, posmaruj oliwą i ułóż na blasze, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Paprykę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

dam/Fronda.pl