Składniki:

  •  wędzone kości od schabu
  •  pół kilo marchwi
  •  1 średni seler
  •  2,5 litra wody
  •  3 liście laurowe
  •  5-6 ziarnek ziela angielskiego
  •  butelka zakwasu na żurek
  • 300 ml śmietany kwaśnej 18%
  •  sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • pół kilo surowej białej kiełbasy
  •  kilka jaj ugotowanych na twardo
  •  250g makaronu

Przygotowanie:

Ugotuj makaron, zahartuj go w zimniej wodzie. Włóż do garnka kości oraz obrane warzywa, które pokroiłeś w kostkę. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Posól i gotuj, aż mięso przy kości będzie miękkie. Wyciągnij kości i obierz z nich mięso. Pokrój mięso i dodaj do wywaru. Połącz żurek ze śmietaną, zahartuj i dodaj do całości.

Białą kiełbasę podsmaż na patelni na złoty kolor, potem podduś, przykrywając pokrywą. Pod koniec gotowania do zupy dodaj wyciśnięty czosnek.

Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo, makaronem oraz kiełbasą.

dam/Fronda.pl