W poszukiwaniu przepisu na niedzielny obiad, który spełniałyby trzy magiczne warunki: smaczny, szybki, ale nie nazbyt banalny, trafiłam na kurczaka z ananasem w sosie curry. Pomyślicie pewno, że to żadna nowość. Faktycznie. Danie to widuje się od zawsze na wszelakich blogach w najróżniejszych wydaniach.
Wystarczy zliczyć czas potrzebny na przygotowanie, dodać do tego szczery zachwyt mojej drugiej połówki, a już wiadomo, że postawione zadanie zrealizowano w 100%. Polecam szczególnie jako „danie – koło ratunkowe”, gdy czasu mało.
Składniki (na dwie solidne porcje):
1 podwójna pierś z kurczaka
5 plasterków ananasa
200 ml – 300 ml śmietany 18% (w zależności od pożądanej konsystencji)
1 średnia cebula
2-4 ząbków czosnku
sól, pieprz, słodka papryka, curry
200g ryżu
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy kurczaka. Obtaczamy go troskliwie w przyprawach (sól, pieprz, papryka, curry) i odstawiamy na 30 min, żeby mięso przeszło aromatami.
Następnie podsmażamy cebulkę i czosnek.
Dodajemy kurczaka i smażymy 5 min.
Ananasa pokrojonego w kostkę wrzucamy do śmietany. Przyprawiamy do smaku tymi samymi przyprawami co mięso i całość wlewamy na patelnie. Teraz wystarczy dusić przez 15 min. W międzyczasie gotujemy ryż i nim się obejrzymy danie leży gotowe na talerzu. Na zdjęciu 1/4 porcji.
źródło: Degusto.pl