Dziś chcemy Was zachęcić do przyrządzenia sobie niesamowicie intrygującego dania: Zapiekanki z pokrzywą oraz omletu miętowego. Przepisy pochodzą z książki, którą gorąco polecamy : "SEKRETY WIEJSKICH ZIÓŁ, Dbaj o zdrowie odkrywając tajemnice łąk i lasów".
<<<KUP TERAZ W GALERII HANDLOWEJ FRONDA>>>
Zapiekanka z pokrzywą
Składniki:
8 jajek,
250 g wierzchołków pędów pokrzywy,
25g orzeszków piniowych,
60 g tartego serapecorino,
60 g masła, 50 ml mleka,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pędy pokrzywy oczyścić i umyć. Wrzucić je do osolonego wrzątku i ugotować, a następnie odsączyć i pokroić na drobne kawałeczki.
Jajka ubić z solą i pieprzem, dodać ser, orzeszki piniowe i mleko, a na koniec pokrzywy. Ciasto to wlać do naczynia żaroodpornego z rozpuszczonym masłem, zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekankę można podawać z jogurtem.
***
Omlet miętowy
Składniki:
12 jaj,
40 g liści mięty
60 ml mleka,
sól, biały pieprz,
do dekoracji: 20 liści mięty
Przygotowanie:
Liście mięty umyć, osuszyć i posiekać Jajka ubić z mlekiem, solą, pieprzem i posiekaną miętą.
Na patelni rozpuścić 20 g masła, wlać ciasto na jeden omlet. Kiedy zacznie się przypiekać, złożyć na pół i ułożyć na talerzu. W ten sam sposób usmażyć wszystkie 43 placki. W pozostałym maśle podsmażyć pozostałe liście mięty, aż zmiękną, i udekorować nimi omlety.
SMACZNEGO!