Dziś chcemy Was zachęcić do przyrządzenia sobie niesamowicie intrygującego dania: Zapiekanki z pokrzywą oraz omletu miętowego. Przepisy pochodzą z książki, którą gorąco polecamy : "SEKRETY WIEJSKICH ZIÓŁ, Dbaj o zdrowie odkrywając tajemnice łąk i lasów".

<<<KUP TERAZ W GALERII HANDLOWEJ FRONDA>>>

Zapiekanka z pokrzywą

Składniki:

8 jajek,

250 g wierzchołków pędów pokrzywy,

25g orzeszków piniowych,

60 g tartego serapecorino,

60 g masła, 50 ml mleka,

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pędy pokrzywy oczyścić i umyć. Wrzucić je do osolonego wrzątku i ugotować, a następnie odsączyć i pokroić na drobne kawałeczki.

Jajka ubić z solą i pieprzem, dodać ser, orzeszki piniowe i mleko, a na koniec pokrzywy. Ciasto to wlać do naczynia żaroodpornego z rozpuszczonym masłem, zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekankę można podawać z jogurtem.

***

Omlet miętowy

Składniki:

12 jaj,

40 g liści mięty

60 ml mleka,

sól, biały pieprz,

do dekoracji: 20 liści mięty

Przygotowanie:

Liście mięty umyć, osuszyć i posiekać Jajka ubić z mlekiem, solą, pieprzem i posiekaną miętą.

Na patelni rozpuścić 20 g masła, wlać ciasto na jeden omlet. Kiedy zacznie się przypiekać, złożyć na pół i ułożyć na talerzu. W ten sam sposób usmażyć wszystkie 43 placki. W pozostałym maśle podsmażyć pozostałe liście mięty, aż zmiękną, i udekorować nimi omlety.

SMACZNEGO!