Pomidorowa... danie pozornie proste, ale zapewniam was, można je zrobić naprawdę ciekawie. Oto przepis na doskonałą, rozgrzewającą pomidorową - na jesień w sam raz. A to nie wszystko - dzięki jednemu składnikowi ta zupa ma w dodatku właściwości lecznicze.
Potrzebujemy:
-
jednej cebuli
-
papryczka chili
-
łyżki oliwy z oliwek
-
bazylia (powinny być to świeże liście, ,,od biedy'' można dać suszone)
-
puszka siekanych pomidorów 400g albo 5-6 dużych pomidorów (sparzonych, obranych, posiekanych)
-
wywar warzywny, warzywno-mięsno albo rosół - 1 litr
-
sól do smaku
-
łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
-
główka czosnku
Co zrobć?
Cebulę i liście bazylii siekamy. Papryczkę chili kroimy na pół, ewentualnie usuwamy pestki (są bardzo ostre - ale można zostawić). Rozgrzewamy oliwę w garnku. Dorzucamy cebulę, smażymy kilka minut. Dodajemy rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek - ile? To zależy - jeden ząbek do smaku, lub nawet 5-6 ząbków dla zdrowia - bo to właśnie czosnek daje nam pożądane właściwości lecznicze.
Po chwili dodajemy pomidoryoraz wywar warzywny. Dorzucami ostrą papryczkę chili, mieszamy i gotujemy od 20 do 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie zawartość garnka przelewamy i przecieramy przez sito. Doprawiamy solą i papryką słodką.
Efekt? Piorunujący. Nie dość, że pyszna, to i rozgrzewająca... A jeżeli dodaliśmy czosnek, to jak zwykle dzięki niemu - pomaga w pokonywaniu chorób.
Smacznej pomidorowej!!!