Jak informują specjaliści, mleko ośle zawiera mnóstwo magnezu, fosforu, wapnia i białka, jak również witaminy C. Co ciekawe: jest mlekiem pełnowartościowym, które mogą spożywać osoby uczulone na białka mleka.

Obecnie ośle mleko to przysmak na Cyprze. Poza walorami spożywczymi, ośle mleko stosuje się w produktach kosmetycznych. Produkuje się z niego mydła, likiery, dodaje również do czekolad. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry dotkniętej atopią i łuszczycą, znacznie łagodzi objawy tych skórnych dolegliwości.

Badania dr Photis Papademasa skazały, że spożywanie oślego mleka w znacznym stopniu poprawia kondycję zdrowotną dzieci cierpiących na astmę i egzem: "W ciągu ostatnich trzech lat, zauważyliśmy wzmożone zainteresowanie tym produktem wśród lekarzy i naukowców. Wstępne wyniki badań są obiecujące. Myślę, że zainteresowanie mlekiem oślim będzie rosło, nie tylko wśród badaczy, ale również samych konsumentów. Na co wskazuje jego szerokie zastosowanie i bardzo korzystny wpływ na szeregdolegliwości" - przewiduje dr Papademas.

Czy w Polsce faktycznie nastanie hit na spozywanie oślego mleka?

mod/kobieta.interia.pl