Oto fantastyczny przepis na tradycyjny polski żurek, podany w chlebie. Tak podana potrawa sprawi, że zwyczajny niedzielny obiad zamieni się w wyśmienitą ucztę rodem ze staropolskich dworków. W ten sposób zaskoczyć możesz swoich przyjaciół i rodzinę, którzy delektować się będą fantastyczną potrawą.
Składniki
500 g białej kiełbasy
100 g kiełbasy wędzonej
2 spore cebule
500 g obranych ziemniaków
zakwas na żur
5 jajek ugotowanych na twardo (opcjonalnie)
1 jajko surowe
6 kulek ziela angielskiego
3 listki laurowe
pieprz i sól
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki chrzanu
250 ml śmietany
2 litry wody
5 chlebków do podania
Przygotowanie:
Dwa litry wody razem z białą kiełbasą oraz posiekanymi w kostkę cebulami, liściem laurowym, zielem, pieprzem i solą zagotuj w dużym garnku. Kiełbasę wyjmij po upłynięciu 20 minut, a do wywaru wlej zakwas na żurek, po czym raz jeszcze zagotuj. Taki wywar gotować się musi około 10 minut. Po wyłączeniu palnika do zupy wlej śmietanę. Weź drugi garnek i ugotuj w nim drobno pokrojone ziemniaki. Gdy już będą gotowe - dodaj całą zawartość garnka - wodę też - do garna z zupą. Pokrojoną w plastry kiełbasę dodaj do zupy, nie zapomnij o doprawieniu majerankiem i chrzanem oraz o dodaniu gotowanych jaj. Chleby należy wydrążyć, skórkę chleba od wewnątrz wysmaruj rozbełtanym jajkiem - wówczas nie przemoknie. Teraz możesz nalać już zupę, udekorować ją i podawać gościom. Smacznego!
dam/styl.pl