"Pokrzywa zazwyczaj uważana jest za niepotrzebny chwast, a tymczasem można z niej przygotować pyszną i bardzo zdrową zupę". Wystarczy tylko nazrywać pokrzyw i mamy podkład pod naprawdę dobrą zupę. 

Składniki:

1 głęboki talerz listków pokrzywy ( talerz miał standardowy rozmiar)
śmietanka 12 % do zabielenia zupy i dekoracji
50 g parmezanu
2 małe lub 1 duża cebula
olej z czosnkiem do smażenia
4-5 ziemniaków
bulion warzywny
sól morska do smaku
pieprz świeżo zmielony do smaku

Listki pokrzywy dokładnie opłukujemy w sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy aby ociekły.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z czosnkiem na złoty kolor. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z cebulą. Zalewamy bulionem warzywnym ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie.

Liście pokrzywy szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietanką.

Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Ciepłą przelewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną.
Parmezan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i przed podaniem posypujemy nim zupę.

(za: zakochanewzupach.pl)