O trzustkę musimy dbać szczególnie! Jest to bardzo wrażliwy i ważny organ, który- w przeciwieństwie do wątroby- nie posiada zdolności odtwórczych. Pracę trzustki, która odpowiada za prawidłową regulację trawienia węglowodanów i tłuszczów, można stymulować, np. poprzez odpowiednią dietę. 

Mowa o diecie wysokobiałkowej, o znikomej zawartości tłuszczów. Dlaczego? Spowolnienie pracy trzustki ogranicza możliwości trawienia tłuszczów. Aby odpowiednio zadbać o ten organ, warto unikać kawy, herbaty, a przede wszystkim alkoholu, papierosów i ostrych przypraw. Używki mogą bowiem przyczynić się do wywołania przewlekłych stanów zapalnych trzustki. 

Jeżeli zrezygnujemy z kawy czy herbaty, przyda się wprowadzenie do diety ich zamienników: herbat i naparów ziołowych, kawy zbożowej z mlekiem lub łagodnych soków owocowych. Duża ilość płynów pomoże w oczyszczeniu trzustki.

Dieta powinna opierać się na dostarczeniu organizmowi dużej zawartości witamin. Powinna być źródłem witamin z grupy B oraz A,D,E,K, a także licznych minerałów takich jak żelazo, wapń czy potas. W przypadku pojawiających się problemów trawiennych, oraz przy znikomej przyswajalności powyższych witamin, nasza dieta może być wsparta o mieszanki ziołowe.

W medycynie tradycyjnej istnieje wiele ziół posiadających właściwości regeneracyjne i wzmacniające  trzustkę:

Jaskółcze ziele- ma działanie rozkurczowe, moczopędne, żółciopędne oraz bakteriobójcze. Łagodzi również dolegliwości związane z wątrobą, a także: usuwa bóle głowy. 

Liść pokrzywy zwyczajnej- wspomaga problemy z cukrzycą ujawniającą się przy niedomaganiach trzustki. Pomaga obniżyć poziom cukru, leczy stany zapalne w układzie pokarmowym i- co również niezwykle ważne w przypadku cukrzycy- przyspiesza gojenie się ran.Uaktywnia prace układu trawiennego, oraz lepsze przyswajanie pokarmów i jego składników w szczególności witamin.

Kocanka piaskowa- ma ogromne właściwości rozkurczowe. Dzięki nim zioło na trzustkę w postaci kocanki niweluje napięcie mięśni gładkich pęcherzyka żółciowego, wątroby oraz jelit. Wspomaga procesy wydzielnicze trzustki, normując poziom wydzielanej insuliny odpowiedzialnej za utrzymanie właściwego poziomu węglowodanów we krwi.

Macierzanka- również działa rozkurczowo, tyle że na ściany jelita grubego. Wspomaga trawienie. Wpływa na zwiększenie ilości wytwarzanej żółci, a także prowadzi kontrolę prawidłowego jej przepływu do dwunastnicy.

Ziele dziurawca- pomaga w schorzeniach wątroby, którym towarzyszy zmniejszone wydzielanie żółci. Łagodzi stany skurczowe dróg żółciowych, choroby nieżytu przewodu pokarmowego.

Liść mięty pieprzowej- może być wykorzystany do łagodzenia zaburzeń trawiennych takich jak wzdęcia, odbijanie się, zaburzenia pęcherzyka żółciowego. Zioło na trzustkę jakim jest liść mięty, pobudza wytwarzanie żółci i soków trawiennych, przez co ułatwia trawienie pokarmów. Zioło ma także działanie przeciwbakteryjne, dzięki któremu niszczy bakterie w przewodzie pokarmowym i w drogach żółciowych.

Kwiat nagietka– herbata z nagietka wspomaga wydzielanie soku trzustkowego i żółci. Nagietek posiada, także właściwości rozkurczowe zapobiegające skurczą układu pokarmowego i jelit.