Dieta bezglutenowa nie jest prosta. Dlatego też trzeba poszukiwać nowych smaków! Na przykład pizzę zamiast na cieście z mąki pszennej możemy zrobić… na cieście z warzyw – chociażby kalafiora. Jeśli i ty nie możesz spożywać glutenu lub źle go tolerujesz – spróbuj tego przepisu – zaskoczy cię cudowny smak tej pizzy! Świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy jesteś na diecie.
Na ciasto potrzebujesz:
- Dwóch kalafiorów
- Dwóch jajek
- Szklanki twardegi sera żółtego
- 2 łyżeczek oregano, soli i pieprzu
Sos zrobisz z:
- 4 pomidorów lub 2 puszek pomidorów
- 4 ząbków czosnku, pieprzu oraz bazylii
Na pizzę położyć można:
- 2 papryki
- 20 pieczarek
- 20 czarnych oliwek
- 4 pomidory
- 4 opakowania mozarelli
- 2 cebule
- Paprykę
- Kilka plastrów wędliny z piersi kurczaka
Kalafiora trzeba umyć, podzielić i zmiksować, po czym ugotować w wodzie. Gotuj całość przez 10 minut, odcedź w sitku wyłożonym gazą. Dodaj do miski razem z resztą składników na ciasto, wymieszaj. Przełóż na blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celsjusza przez 10 minut.
Sos zrobisz poprzez podsmażenie pomidorów z czosnkiem. Po 15 minutach trzymania sosu na małym ogniu zmiksuj w blenderze, dodaj przyprawy i wymieszaj.
Na upieczony spód nałóż sos, a następnie dodatki. Piecz przez 10-15 minut w 180 stopniach i… delektuj się pysznym smakiem bezglutenowej pizzy!
UWAGA podane składniki wystarczą co najmniej na 2 pizze.
dam/Fronda.pl