Jeśli do tej pory nie upiekłeś/aś jeszcze pierniczków na święta i martwisz się, że jest za późno – nie martw się! Mamy dla ciebie przepis, który pozwoli ci upiec je choćby w samą wigilię – od razu są miękkie i nie muszą leżakować!

 

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki tortowej (pszennej)
  • Szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 14 g drożdży instant
  • 80g masła

 

Mąkę należy wymieszać razem z przyprawą, cukrem, sodą oraz kakao w mikserze. Następny krok to podgrzanie masła z miodem oraz drożdżami w rondelku. Tak długo, aż wszystko się rozpuści. Wówczas dodajemy drożdże, ponownie mieszamy. Całość wlewamy do składników suchych, wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto. Najlepiej zrobić to ręcznie.

Ciasto musi zostać rozwałkowane na grubość nie większą niż 6-7 milimetrów. Po wycięciu z niego pierniczków, wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut lub mniej. Należy tutaj bardzo uważać, gdyż mogą się spiec i będą gorzkie.

Na koniec najważniejsze – w piernikach chodzi o dekorację. Same z siebie nie są tak piękne. Poświęć więc chwilkę, włącz kolędy i polukruj je, by zjadać je potem z jeszcze większym smakiem.

Smacznego i wesołych świąt Bożego Narodzenia!


dam/Fronda.pl