Tarta z winogronami to nieskomplikowane, łatwe do przygotowania i przede wszystkim pyszne ciasto owocowe. Oto doskonały przepis.

Potrzebujemy:

- 3 łyżek mąki
- kostkę masła (200g)
- niepełną szklankę cukru
- 30-40g mielonych migdałów
- 1/4 szklanki 18 procentowej śmietany
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- 2 jaja
- niepełna szklanka białego wina, najlepiej półsłodkiego
- łyżeczka żelatyny

- i około 700 gram winogron

Jak zrobić?

Mieszamy migdały z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem. Dodajemy jaja i śmietanę. Zagniatamy tak przygotowane ciasto. Wkładamy je do foremki, tak, by lekko ponad nią wystawało. Rozkładamy na cieśnie część winogron. Brzegi ciasta, które wystają, zakładamy na winogrona. Ciasto teraz pieczemy przez kwadrans w 200C, a potem przez 45 minut w około 180C.
Kolejnym krokiem jest podgrzanie wina z odrobiną cukru i żelatyną. Mieszamy i zostawiamy. Odłożone wcześniej winogrona kroimy na pół i kładziemy na schłodzone już ciasto. Smarujemy je winną galaretką z żelatyną.

Gotowe - życzymy smacznego! :)