Przepisy na domowe syropy na kaszel, zarówno ten suchy, jak i mokry, są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nic dziwnego - syropy na kaszel własnej roboty są tak samo skuteczne, jak apteczne specyfiki. Dodatkowo wytwarzane są na bazie naturalnych składników, dzięki czemu można bez obaw podawać je dzieciom. Oto domowe przepisy na syropy na kaszel, które przyniosą ulgę w przeziębieniu i grypie.

Przepisy na domowe syropy na kaszel od lat są wykorzystywane przez nasze babcie. Nic dziwnego - syropy na kaszel własnej roboty są tak samo skuteczne, jak te apteczne, a dodatkowo wytwarzane są wyłącznie na bazie naturalnych składników, dzięki czemu bez obaw można podawać je dzieciom. Domowy syrop na kaszel złagodzi ból gardła, zmniejszy częstotliwość napadów suchego, męczącego, a także mokrego kaszlu, ułatwi odkrztuszanie wydzieliny, a do tego wzmocni układ odpornościowy.

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli to najpopularniejszy domowy syrop na kaszel dla dzieci. Jest on bezpieczny dla zdrowia najmłodszych, a dodatkowo ma słodki smak. Jednak co najważniejsze - nie tylko łagodzi kaszel, lecz także wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega anemii. Jak zrobić syrop z cebuli? Obierz i drobno posiekaj 2 cebule. Następnie przełóż je do miseczki, zasyp obficie cukrem (zamiast niego można dodać 2 łyżki miodu - pod warunkiem, że dziecko nie ma na niego alergii) i dobrze wymieszaj. Miseczkę przykryj i odstaw na 5 godzin, aby cebula puściła sok. Po tym czasie odcedź syrop i podawaj dziecku po jednej łyżeczce co 2-3 godziny.

Syrop z tymianku

Wypełnij litrowy słoik liśćmi tymianku do 1/3 jego wysokości. Zagotuj litr wody i wymieszaj z 0,5 kg cukru. Następnie zalej wodą z cukrem tymianek i wymieszaj. Zamknij słoik i odstaw do na 2 dni w suche i chodne miejsce. Po tym czasie przecedź syrop przez sito i przelej do buteleczek. Syrop można spożywać po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.

Syrop z sosny

1 kg pędów sosny i 1 kg cukru (może być brązowy) układaj w słoiku warstwami, tzn. warstwę pędów sosny przesyp cukrem, następnie połóż kolejną warstwę pędów sosny itd. Słoik zakryj  gazą i odstaw na 6 tygodni. Po tym czasie przecedź syrop i zlej go do butelek lub słoiczków. Syrop należy zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce. Nie tylko ułatwi oddychanie, lecz także rozgrzeje całe ciało.

Syrop goździkowy

Do małego słoiczka miodu (około 125 ml) wrzuć 6 goździków i wymieszaj z miodem, lekko je ugniatając. Całość pozostaw na noc. Rano usuń goździki i wymieszaj syrop. Należy go zażywać po 1 łyżeczce dziennie. Zawarte w syropie olejki eteryczne rozrzedzą zalegającą wydzielinę i ułatwią jej odkrztuszanie, a także zmniejszą chrypkę. Ponadto zarówno miód, jak i olejek eteryczny z goździków działa bardzo silnie przeciwbakteryjnie.

Syrop z miodu, cytryny i imbiru

Syrop łączy w sobie bakteriobójcze właściwości miodu, przeciwzapalne i rozgrzewające działanie imbiru oraz wzmacniające układ odpornościowy właściwości witaminy C.

Wlej miód do małego słoika, ale do 3/4 jego wysokości. Następnie pokrój 10 plasterków nieobranej ze skórki cytryny (oczywiście wcześniej sparzonej), pokrój je na ćwiartki i dodaj do miodu. Całość posyp obranym i startym na tarce jednym imbirem. Zawartość słoika dokładnie wymieszaj. Potem go zakręć i odstaw na 24 godziny w suche, zaciemnione i chłodne miejsce. Syrop można spożywać po 1 łyżce dziennie lub dodawać do herbaty.

Syrop z mirtu

Do wrzącej wody dodaj 100 g suchych liści mirtu, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie odstaw mieszankę na 24 godziny. Potem dodaj do mikstury cukier i skórkę pomarańczy. Całość gotuj ponownie na wolnym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając. Syrop przecedź i wlej do szklanej butelki. Popijaj łyżeczkę syropu 4 do 8 razy dziennie.

Syrop z buraka

Zetrzyj na tarce jednego, dużego buraka. Następnie przełóż starte buraczki do miseczki i dodaj do nich 2 łyżeczki miodu. Całość wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Nie wolno dopuścić do zagotowania syropu, gdyż straci wszystkie cenne właściwości (dotyczy to zwłaszcza miodu). Syrop z buraka należy pic co godzinę po jednej łyżce.

Syrop z mniszka

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest tak samo popularny środkiem na kaszel jak syrop z cebuli. Jest powszechnie stosowany w łagodzeniu bólu gardła i leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Do jego przygotowania będą potrzebne 1 litr kwiatów mlecza, 1 łyżkę spirytusu i 1 kg cukru. Świeże kwiaty umieść w słoiku, przesyp cukrem (warstwami) i ugnieć. Następnie wlej na wierzch 1 łyżkę spirytusu i dodaj jeszcze łyżkę cukru. Syrop należy pić po 1 łyżeczce kilka razy dziennie. Syropu, ze względu na zawartość spirytusu, nie należy podawać dzieciom. (www.poradnikzdrowie.pl