Jedliście kiedyś prażoki? Jeżeli nie, zmieńcie to natychmiast. Jeżeli tak, to spróbujcie zrobić je w poniższy sposób, a odkryjecie nowy wymiar tego pysznego dania. Smacznego!


Oto przepis na prażoki z kapuśniakiem. Najpierw kapuśniak, na który potrzebujemy:

- 0,5kg kapusty kiszonej
- jedną cieńką kiełbasę wędzoną
-1/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- olej/oliwa/smalec - do smażenia
- sól, pieprz, liście laurowe do smaku
- i odrobina chemii... :) 2 kostki rosołowe
- oraz 2 łyżki wyrazistego sosu sojowego

Przepis na prażoki jest jeszcze prostszy. Oto, czego nam trzeba:

- kilogram ziemniaków
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- sól do smaku (1-3 łyżeczki)

Co robimy?

Kapustę trzeba drobno posiekać, wrzucić do garnka i gotować w wodzie z kostkami rosołwymi, liścmi lauru i kaszą - aż będzie miękka.

W tym czasie kroimy w drobną kostkę kiełbasę i podsmażamy ją. Następnie dodajemy do garnka z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem.

Musi wyjść "na gęsto".

Obrane ziemniaki gotoujemy około 15 minut z odrobiną soli. Odlewamy większość wody, zostawiając na dnie odrobinę - musimy jeszcze zasypać ziemniaki mąką i gotować przez kolejne 10 minut.

Po gotowaniu ziemniaki trzeba utłuc z mąką i solą - gdyby wyszła nam zbyt gęsta, sucha masa, dodajemy nieco wody (może być po gotowaniu ziemniaków).

I gotowe. Prażoki nakładamy na talerz, okraszając kiełbasą i zasmażoną cebulą.

mod