Pollo al Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone wino (poleca się to z regionu Rioja) oraz duża ilość czerwonej papryki.
 
 

1 kurczak podzielony na kawałki
8 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki hiszpańskiej szynki serrano pokrojonej w kostkę (lub innej szynki dojrzewającej)
1 duża cebula pokrojona w piórka
5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
3 czerwone papryki pokrojone w paski
2 puszki pomidorów
2 listki laurowe
4 goździki
1 laska cynamonu
2 ostre papryczki chilii posiekane (jeśli wolicie danie mniej ostre nie dodawajcie pestek)
sól do smaku


Wykonanie pollo al chilindrón:

1) Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor (około 5 minut).

2) Wykładamy mięso na talerz, a na patelnie wrzucamy szynkę, cebulę, czosnek i paprykę.

3) Smażymy na wolnym ogniu.

4) Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy pomidory, listki laurowe, paprykę chilii, cynamon i goździki.

5) Kiedy całość zacznie się gotować, wrzucamy wcześniej podsmażone mięso kurczaka.

6) Zmniejszamy płomień, przykrywamy patelnię i dusimy pół godziny, następnie zdejmujemy przykrywkę i dalej dusimy przez 20 minut ( w tym czasie sos odparuje i stanie się gęsty).