Odchudzanie po świętach... Cóż, nie ma nic prostszego, niż chudnięcie. Wystarczy jeść mniej. Pytanie tylko... jak utrzymać niską wagę? I tutaj właśnie wkracza pytanie o nasze przyzwyczajenia. Na przykład o to, by "unikać tłustego", a jeść dużo węglowodanów. Słusznie? Oj, nie...

W Szwecji, od ponad 2 lat dietetycy i eksperci od diety przywracają dobre imię dietom ubogim w... węglowodany.

Według nich diety te równoważą a wręcz zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego obniżając glikemię , trój-glicerydy i cholesterol.

O co tutaj chodzi ?

Energia, która zużywa ciało w ciągu doby obliczana jest w kaloriach.

I tak, kobiety potrzebują średnio 2000 kcal, a mężczyźni 2500 kcal.

Energia ta produkowana jest z pokarmów, które spożywamy.

Wartość kaloryczna pokarmów jest różna i tak:

 

  • 1 gram białka ma -4 kcal,
  • 1 gram węglowodanów ma -4 kcal,
  • 1 gram tłuszczu ma-9 kcal.

Logiczne wydaje się więc, żeby schudnąć trzeba spalić więcej kalorii i wyeliminować produkty tłuste. Nic bardziej mylnego, ponieważ skutki mogą okazać się katastrofalne.

 

Badania z Luiziany potwierdzają korzystne właściwości tłuszczów i niebezpieczeństwo związane z węglowodanami.

Specjaliści z Uniwersytetu Tulunie w Luizjanie przeprowadzili ciekawe badania.

Porównali efekty 2 diet odchudzających:    

 

  • 1-uboga w tłuszcze, bogata w węglowodany,
  • 2-uboga w węglowodany, bogata w tłuszcze.

Doszli do wniosku, że długoterminowa dieta uboga w węglowodany jest skuteczniejsza. Przy tym, jesteś mniej głodna(y) przy zachowaniu stabilnej wagi. Poza tym osoby stosujące dietę tą metodą miały lepsze zdrowie, samopoczucie, a również dużo niższe markery ryzyka sercowo – naczyniowego.

 

Dodatkowo doszli do następujących wniosków:

 

  • tłuszcze nasycone (masło, tłuszcz kokosowy, tłuste mięso, olej palmowy) nie są niebezpieczne dla serca.

Tłuszcze te są mało podatne na utlenienie, co czyni je bardzo odpornymi na ciepło, pod którego wpływem mogłyby produkować czynniki rakotwórcze. Nadają się więc do gotowania.

 

  • margaryny, dania gotowe, wyroby cukiernicze zawierające tłuszcze uwodornione – podnoszą ryzyko wystąpienia chorób serca i raka.

Informacje opublikowano w czasopismach medycznych: American Journal of Clinical Nutrition i British Medical Journal.