Naleśniki nie tylko ze zwykłej mąki. Warto spróbować naleśników z mąki jaglanej. Są bardzo smaczne - i zdrowie. I naprawdę mogą zaciekawić. Oto przepis.


POTRZEBA (na 5 sztuk):

1 szklanka mąki jaglanej (zmielona kasza)

250 ml mleka

1 jajko

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

do smażenia: masło

JAK ZROBIĆ:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Odstawić na jakieś 10 minut.

Patelnię mocno rozgrzać, roztopić trochę masła i wylewać odpowiednie porcje masy (przed wylaniem mocno zamieszać, ponieważ mąka jaglana osiada na spodzie)

Smażyć z obu stron do zrumienienia na małym ogniu.

Przed wylaniem na patelnię każdej porcji roztopić na niej troszkę masła

Podawać z ulubionymi dodatkami (propozycje: wiśnie, mus winogronowy, jogurt naturalny, miód, płatki migdałów)

Smacznego!