Naleśniki nie tylko ze zwykłej mąki. Warto spróbować naleśników z mąki jaglanej. Są bardzo smaczne - i zdrowie. I naprawdę mogą zaciekawić. Oto przepis.
POTRZEBA (na 5 sztuk):
1 szklanka mąki jaglanej (zmielona kasza)
250 ml mleka
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
do smażenia: masło
JAK ZROBIĆ:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Odstawić na jakieś 10 minut.
Patelnię mocno rozgrzać, roztopić trochę masła i wylewać odpowiednie porcje masy (przed wylaniem mocno zamieszać, ponieważ mąka jaglana osiada na spodzie)
Smażyć z obu stron do zrumienienia na małym ogniu.
Przed wylaniem na patelnię każdej porcji roztopić na niej troszkę masła
Podawać z ulubionymi dodatkami (propozycje: wiśnie, mus winogronowy, jogurt naturalny, miód, płatki migdałów)
Smacznego!