Dziś polecamy:
Dynia pieczona na słodko
Składniki:
-
ok. 1 kg dyni
-
2-3 łyżki miodu gryczanego (można zastąpić innym miodem lub cukrem trzcinowym)
-
1 łyżeczka cynamonu
-
kilka posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Dynię pokrój w mniej więcej centymetrowe kawałki, wyrzuć gniazdo nasienne, miąższ ułóż na blasze. Polej 1 łyżką miodu, posyp posiekanymi orzechami i posyp cynamonem. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 30 minut.
Dynia pieczona na ostro
Składniki:
ok. 1 kg dyni
płatki chilli
kilka gałązek rozmarynu
sól morska
oliwa
czerwona cebula
Sposób przygotowania:
Dynię przygotuj tak, jak w przepisie powyżej. Ułóż na niej gałązki rozmarynu, posól, posyp płatkami chilli. Wokół dyni ułóż cebule wcześniej obrane i pokrojone w ćwiartki. Całość skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 30 minut.
Chrupiące placuszki z dyni, cukini, marchewki
SKŁADNIKI:
-
500 g dyni (polecamy gatunek hokkaido)
-
1 mała cukinia
-
1 marchewka
-
1 cebula
-
1 ząbek czosnku
-
sól i pieprz
-
pół łyżeczki imbir
-
2 jajka
-
3/4 szklanki mąki
Przygotowanie:
Dynię obieramy i usuwamy pestki. Trzemy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z marchewką. Na tarce ucieramy też cebulę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Startą cukienię odkładamy na chwilę (około 2-3 minuty) do osobnej miseczki, solimy i czekamy aż puści wodę, wtedy odsączamy cały płyn (najlepiej wyciskając dłońmi) i przekładamy ją do miski z dynią. Wszystko mieszamy. Dodajemy dwa jajka i 3/4 szklanki mąki. Przyprawiamy jedną łyżeczką startego imbiru. Solimy i pieprzymy do smaku. Wszyskto razem ponownie mieszamy – łyżką lub ręką.
Wlewamy na patelnię olej i rozgrzewamy.
Formujemy łyżką cienkie placuszki i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony.
Gdy placki się usmażą przekładamy na ręcznik papierowy i pozwalamy aby nadmiar oleju odciekł, a placki trochę się podsuszyły.