Gęsinę, którą przygotowuje się po staropolsku, należy natrzeć majerankiem, nadziać boczkiem, kapustą, czosnkiem oraz cebulą. Jest niesamowicie aromatyczna i soczysta. Idealnie nadaje się na niedzielny, rodzinny obiad.

 

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 400 g wędzonego boczku,
  • 4 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • masło (do smażenia),
  • 1 cała gęś,
  • majeranek (do smaku),
  • 250 ml bulionu.

Czas przygotowania: 2 godziny marynowania + około 360 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

  • Gęś natrzyj solą i majerankiem, z wierzchu oraz w środku.
  • Odstaw ją na 2 godziny do lodówki.
  • Opłukaną kapustę zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut.
  • Rozpuść odrobinę masła na patelni i smaż boczek.
  • Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę.
  • Dodaj czosnek.
  • Duś wszystko, aż zmięknie.
  • Odcedź kapustę.
  • Wrzuć ją na patelnie i duś ze boczkiem i warzywami przez ok 20 minut.
  • Gotowym farszem nadziej gęś.
  • Wierzch gęsi obłóż plastrami boczku.
  • Całość wstaw do brytfanny.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz gęś przez około 3 godziny.
  • Gdy plastry boczku się zarumienią, zdejmij je, a gęś podlej bulionem. Gotowe.

 

źródło: party.pl