Dynia hokkaido - to dynia wyjątkowo łatwa w obróbce! Kroi się ją po prostu bardzo łatwo, skóry - nie trzeba zdejmować, bo przy pieczeniu zmięknie. Smak jest naprawdę niesamowity! Dlatego proponujemy, by dynię tę... przygotować w ziołach w formie dyniowych frytek.

Czego potrzeba?
- 1 średnia dynia hokkaido
- 8 łyżek oliwy albo oleju
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz :)

Oliwę należy wymieszać z przetartym czosnkiem oraz z ziołami. Doprawić solą, pieprzem. Dynię umyć, przekroić na połowę, łyżką wydrążyć środek z pestkami. Pokrić w kawałki - razem ze skórą! - grubości ok. 1. cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, naoliwić papier. Kawaki dyni posmaorować oliwą z przyprawami i położyć na blasze. Piec w piekarniku niespełna 30 minut w temperaturze 200 stopni. Potem włączyć opiekanie i zapiec jeszcze 5 minut, by ładnie się zarumieniło.
Można podawać albo samodzielnie, albo jako dodatek obiadowy, na przykład zamiast ziemniaków

Życzymy smacznego! :)

fronda.pl