Zupa kurkowa z ziemniakami i śmietaną

Składniki:

1,5 litra wywaru jarzynowego (gotuję go na 2 marchewkach, 1 pietruszce, 1/2 cebuli, 2 listkach laurowych, 3 ziarenkach ziela angielskiego zalanych 2 litrami wody)
1 średniej wielkości cebula
2-3 ziemniaki (jeśli są młode, nie obieram ich ze skórki)
2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
250 g kurek, oczyszczonych
sól, pieprz, majeranek do smaku
1/2 szklanki śmietany do zupy (używam 12 lub 18%)
natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Masło roztopić w garnku. Cebulę obrać, posiekać wrzucić do garnka, posolić. Poddusić ok. 10 minut, dodać ziemniaki i kurki, dusić kolejne 10 minut. Zalać wywarem jarzynowym i gotować tak długo, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie (nie zajmie to dłużej niż 15-20 minut).
Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Przed podaniem dodać śmietanę (nie gotujemy zupy ze śmietaną) i natkę pietruszki.
Smacznego!