Kotlet schabowy... niby prosty, ale jak zwykle - liczą się szczegóły. Bo jest różnica między zwykłym kotletem, a kotletem przygotowanym idealnie. Klucz to odpowiednie rozbicie - i właściwy sposób smażenia. Pamiętajcie - ogień musi być naprawdę mocny. 

 

KOTLET SCHABOWY - składniki:
4 plastry schabu bez kości
1 jajko
1 łyżka mąki
1 szklanka tartej bułki
2 łyżki oleju do smażenia - albo smalcu!!!
sól
pieprz

ew. łyżka vegety zamiast soli

KOTLET SCHABOWY - pokrój schab na cztery plastry lub poproś o to sprzedawcę w mięsnym. Plastry mięsa opłucz w letniej wodzie. Następnie na twardym podłożu ułóż ścierkę, na to deskę. Rozbijaj tłuczkiem plastry mięsa tak, aby przynajmniej o połowę zwiększyły swoją powierzchnię. Staraj się, żeby mięso za bardzo się nie postrzępiło, a zwłaszcza, żebyś go nie przebił na wylot!!!

Przygotuj sobie dwa talerze: na pierwszym rozbełtane, surowe jajko na drugim - bułkę tartą zmieszaną z mąką, solą i pieprzem (ew. vegetą). Bierz przygotowane kotlety i dokładnie obtaczaj je najpierw w jajku, a potem w panierce.

Rozpuść i porządnie rozgrzej na patelni tłuszcz (powinno być go sporo, tak, żeby równomiernie pokrył całe dno patelni) i ułóż na płastko kotlety. Smaż po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu (uważajtłuszcz może pryskać!), kiedy kotlety się obsmażą i zrumienią, możesz zmniejszyć płomień i przykryć patelnię pokrywką (ale zaglądaj pod nią od czasu do czasu, żeby nie dopuścić do przypalenia). Po 4 -5 minutach - kotlety gotowe.

Ciesz się smakiem idealnego schabowego...