Zaskakujące informacje płyną z firmy Nestle. Wynalazła ona sposób na produkcję czekolady bez dodawania cukrów.

Czy czekolada ta będzie zatem zupełnie gorzka? Otóż nie, jako słodziwo użyte zostaną resztki substancji powstających jako produkt uboczny w trakcie produkcji kakao.

Chodzi o metodę przekształcania białej masy, która pokrywa ziarna kakaowca w proszek, w którym znajduje się naturalny cukier. Pierwsza nowy smak ma poznać Japonia, gdzie na jesieni sprzedawane będą batony KitKat z zawartością 70 proc. gorzkiej czekolady, wyprodukowane według nowego przepisu, bez dodatkowych cukrów. Wcześniej owa masa była po prostu wyrzucana.

Forsal.pl informuje, że ten proces w przyszłości może zostać wykorzystany przez firmę do produkowania mlecznej czy białej czekolady. Podkreśla, że wynalezienie pozbawionej dodatkowych cukrów czekolady byłoby dla branży krokiem milowym.

dam/forsal.pl,Fronda.pl